Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ μια σημαντική νίκη, ανατρέποντας τη δικαστική απόφαση που τον απέκλειε από τα ψηφοδέλτια στο Κολοράντο, με φόντο την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι το Κολοράντο δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Τραμπ να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο στις 19 Δεκεμβρίου είχε απαγορεύσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που απαγορεύει σε όποιον έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση να ασκεί δημόσιο αξίωμα. Η απόφαση του Δικαστηρίου του Κολοράντο συνδεόταν με την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το 2021.

Ωστόσο, τώρα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο στον Τραμπ να διαγωνιστεί στις προκριματικές εκλογές και κατά συνέπεια στις προεδρικές εκλογές, καθώς κλείνει την πόρτα στα σενάρια απαγόρευσης της υποψηφιότητας του Τραμπ και σε άλλες πολιτείες. Οι εννέα δικαστές έκριναν ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει αυτήν την απαγόρευση σε βάρος ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων για ομοσπονδιακά αξιώματα.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πολιτείες μπορούν να αποκλείουν άτομα που ασκούν ή επιχειρούν να ασκήσουν πολιτειακό αξίωμα. Αλλά οι Πολιτείες δεν έχουν την εξουσία, με βάση το Σύνταγμα, να επιβάλλουν το άρθρο 3 όσον αφορά τα ομοσπονδιακά αξιώματα και ιδίως την προεδρία» αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας αποκλείει από δημόσια αξιώματα οποιονδήποτε «αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών» ο οποίος ορκίστηκε «να υποστηρίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ» και στη συνέχεια ενεπλάκη «σε ανταρσία ή στάση εναντίον τους ή παρείσχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς τους».

Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί επίσης από τα ψηφοδέλτια στο Μέιν και το Ιλινόις, με βάση της 14η Τροπολογία. Η εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων, ωστόσο, είχε ανασταλεί, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Κολοράντο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τραμπ είναι το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και φαίνεται πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε παραμονή της «Σούπερ Τρίτης», της ημέρας που οι περισσότερες Πολιτείες οργανώνουν προκριματικές εκλογές.

O πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ παραδέχθηκε την ενοχή του για ψευδορκία
Στο μεταξύ, ο Άλεν Βάισελμπεργκ, πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ, παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Μανχάταν το πρωί της Δευτέρας, για να του απαγγελθεί νέα ποινική κατηγορία, ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο 76χρονος Βάισελμπεργκ παραδέχθηκε την ενοχή του για ψευδορκία κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο πλαίσιο της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ τον Οκτώβριο για απάτη.

naftemporiki.gr