Αποκαλύψεις για τα νεανικά του χρόνια στην Αμερική αλλά και όσα έζησε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, περιλαμβάνει το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη με τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία» που θα παρουσιαστεί στις 16 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο.

«Για να αντισταθμίσω την αγωνία μου για την επαγγελματική επιτυχία και, πιθανώς, για να καταστείλω την εσωτερικευμένη ομοφοβία μου, άρχισα να βγαίνω έξω ακόμα και κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας – και να βγαίνω πολύ. Ζούσα με τη φίλη μου, αλλά είχε και εκείνη μια δουλειά σε μια επενδυτική τράπεζα που απαιτούσε να εργάζεται μέρα και νύχτα. Άρχισα να βγαίνω και, στην πορεία, να κάνω νέους φίλους. Ένιωσα καλά: ενώ μπορεί να ήμουν απογοητευμένος επαγγελματικά, τουλάχιστον το ζούσα στη Νέα Υόρκη.

Ως μέρος αυτής της κουλτούρας του yuppie going out, άρχισα να κάνω κοκαΐνη με τους –κυρίως νέους– φίλους μου για πρώτη φορά στη ζωή μου (είχα αποφύγει τη χρήση ναρκωτικών σε όλο το κολέγιο). Υπήρξε μια φορά που είχα πάει στη δουλειά ύστερα από ολονύχτιο μεθύσι που περιλάμβανε έναν ομηρικό καβγά με τη φίλη μου γι’ αυτό. Οι δεσμοί σιγά σιγά έσπαγαν… Η σχέση μας βρέθηκα “έπιασε πάτο” όταν εκείνη έφερε ένα τεστ ούρων κοκαΐνης στο σπίτι, το οποίο φυσικά αρνήθηκα να κάνω».

Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

«Ήταν 28 Απριλίου 2023 όταν η Πόπη Τσαπανίδου ανακοίνωσε μέσω βίντεο τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές. Εγώ βρισκόμουν στην 9η και μη εκλόγιμη θέση του ως εκπρόσωπος των απόδημων. Από μόνο του το γεγονός αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή. Πέντε μήνες μετά θα εκλεγόμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στο μεταξύ χρειάστηκε να συμβούν πολλά. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ, βέβαια, είναι όσα θα ακολουθούσαν. Είχε προηγηθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο.

22.05.2023 (μήνυμα)

“Αλέξη, σε ευχαριστώ ολόψυχα για την ευκαιρία που μου έδωσες στο Επικρατείας. Είμαι 100% μαζί σου και στη διάθεσή σου, όπως θες να με χρησιμοποιήσεις, να αλλάξουμε το επικοινωνιακό αφήγημα προς μεσαία τάξη και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Είμαι Αθήνα και θα βοηθήσω στην αντεπίθεση όσο μπορώ και όπως μου υποδείξεις”.

Στέφανος

Ο ίδιος σε επικοινωνία του μαζί μου θα εκφράσει την πεποίθηση πως έχω πολλά να προσφέρω στην Ελλάδα, και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ με νέους ανθρώπους που θα στήριζε από άλλον ρόλο.

03.07.2023 (μήνυμα)

Με τη στήριξή σου θα προσφέρω με καθαρά χέρια ό,τι μπορώ στον τόπο αυτόν και σε όλους τους αδύναμους και λιγότερο τυχερούς».

«Ο Αλέξης ήταν κάτι σαν το “Άγιο Δισκοπότηρο” στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Το πιο μεγάλο μου “λάθος”, αυτό που αποτέλεσε την αρχή του τέλους μου στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης ήταν κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο” στον ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που δεν άγγιζε κανείς, ο αναμορφωτής που έκανε το κόμμα κυβέρνηση – ο πρώην πρωθυπουργός έπρεπε για πολλούς να μείνει στο απυρόβλητο. Κάθε αναφορά, κάθε αιχμή και κάθε κριτική στο πρόσωπό του ενεργοποιούσε αυτόματα τα αντανακλαστικά των προεδρικών, που θα μπορούσαν να τα δεχτούν όλα εκτός από ένα: την απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα πια το είχα καταλάβει. Η αλήθεια ήταν μία. Δεν είχε κερδίσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Ο Αλέξης τις είχε κερδίσει με υποσχέσεις που δεν τήρησε. Όμως οι ίδιοι δεν ήταν ποτέ έτοιμοι να κυβερνήσουν, τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς. Το κόμμα έφθινε συνεχώς. Αυτό που είχαν ανάγκη ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος προκειμένου να του ρίξουν όλες τις ευθύνες, πολιτικές και οικονομικές».

«Ο Φάμελλος έστηνε δικό του μηχανισμό»

«Στις ευρωεκλογές, ο Σωκράτης ήταν από τους λίγους ανθρώπους που πραγματικά γύρισαν όλη την επικράτεια. Συγχρόνως ξέραμε ότι έστηνε δικό του μηχανισμό. Για την αντικατάστασή του από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. ήταν ήδη ενημερωμένος […].

24.07.2024 (μήνυμα)

Καλημέρα. Στη συνάντησή μας, θα εκτιμούσα πολύ να μου παρουσιάσεις και ποιον ρόλο θα ήθελες να επιτελέσεις εφόσον αποχωρήσεις από την τωρινή σου θέση, εάν φυσικά υπάρχει κάτι που σε ενδιαφέρει εκτός από βουλευτής φυσικά. Σε ευχαριστώ.

Του πρότεινα να γίνει αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο Σωκράτης αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο».

«Για την Γεροβασίλη ο Φάμελλος ήταν “λίγος” και ο Πολάκης θα οδηγούσε πολλούς προς την έξοδο»

«[…] Την ίδια στιγμή, η Όλγα συνέχιζε το έργο της. Αμέσως μετά την παρέμβαση που είχε κάνει η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνεδρίαση, ανέβηκε στο βήμα της Κ.Ε. και ανέφερε ότι “δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι διά αντιπροσώπων”. Αλλά η βασική της ένσταση ήταν ο υποτιθέμενος σεβασμός στο καταστατικό, στις καταστατικές διαδικασίες. Επρόκειτο για το ίδιο καταστατικό που επικαλούνταν, ερμήνευαν και θυμούνταν κατά το δοκούν.

Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Στις 6 Νοεμβρίου, λίγο πριν από το συνέδριο, σε έξοδο με τον σύζυγό μου σε γνωστό μαγαζί του Παγκρατίου βρήκα να κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Στέργιος Καλπάκης.

Συνομίλησα μαζί τους και στη συνέχεια είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω κατ’ ιδίαν με την Όλγα Γεροβασίλη. Η συζήτησή μας διήρκησε 40 λεπτά και ήταν αποκαλυπτική. Η ίδια έκρινε ως θετική την αποχώρηση της “Ομπρέλας”, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως και ο ίδιος γνωρίζει ότι οι συνθήκες, ίσως, να μην ευνοήσουν ποτέ την επιστροφή του. Παραδέχτηκε ότι θα κοπούν άτομα στο συνέδριο, αλλά όχι μεγάλος αριθμός και πως τώρα δεν μπορεί να διορθωθεί τίποτα και πως το κόμμα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, θα μετατραπεί σε κόμμα του 3%. Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν “λίγος” για την ίδια και ο Πολάκης θα οδηγούσε πολλούς προς την έξοδο.

Της τόνισα ακόμα μία φορά πως ο αποκλεισμός συνέδρων δεν είναι δημοκρατία, ενώ της εξέφρασα το ειλικρινές παράπονό μου πως όταν είχα ανάγκη από βοήθεια δεν ήταν εκεί.

Αν κάτι κρατάω από αυτή τη συνάντηση είναι την πεποίθησή της πως μπορώ να γίνω ένας πολύ καλός πολιτικός για τη χώρα (και όχι ακτιβιστής, κάτι το οποίο την ενοχλούσε).

Οι άνθρωποι θα πει είναι είτε καλοί είτε κακοί, αυτός είναι ο μοναδικός, κατ’ ουσίαν, διαχωρισμός, και πως με το συνέδριο δεν τελειώνει τίποτα, προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος μου από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ένα καλοστημένο ψέμα»

«Η απόφαση για ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου – απόφαση που έλαβαν, όπως αποδείχθηκε στο τέλος, άλλοι για εμένα. Έπειτα από μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις, όνειρα και αγώνες, βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: να συνεχίσω να υπηρετώ έναν χώρο που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις αξίες μου ή να κάνω ένα βήμα προς το άγνωστο, πιστός στο όραμά μου/μας για αλλαγή.

Από την πρώτη ημέρα που εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ, πίστευα βαθιά στις αρχές του. Η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο ήταν οι πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδόμησα τις προσπάθειές μου. Όμως, από την πρώτη ημέρα κιόλας άρχισα επίσης να βλέπω σημάδια κόπωσης, δογματισμού και εσωστρέφειας – σημάδια που εντείνονταν μέρα με τη μέρα, με αποκορύφωμα το συνέδριο του Νοεμβρίου. Το κόμμα που κάποτε παρουσιαζόταν ως μια δύναμη αλλαγής αποδείχθηκε ένα καλοστημένο ψέμα».

vradini.gr