Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες «έπιασαν» νέο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο με εντυπωσιακή διαφορά, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για «ανωμαλία άνευ προηγουμένου».
Ειδικότερα, ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα», όπως ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
Το ρεκόρ του φετινού Σεπτεμβρίου έρχεται μετά τον πιο ζεστό Αύγουστο που ήρθε μετά τον πιο ζεστό Ιούλιο. Μάλιστα ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.
Ο Σεπτέμβριος του 2023 έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για αυτόν τον συγκεκριμένο μήνα κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, το μεγαλύτερο άλμα θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ. Η μέση θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο ήταν περίπου 1,8° Κελσίου πάνω από τη μέση της προβιομηχανικής εποχής. Δεδομένα από Ευρωπαίους και Ιάπωνες επιστήμονες επιβεβαιώνουν το άλμα. Έτσι η μέση θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο έφτασε τους 16,38° Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου.
Συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75° Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S).
Ο περασμένος μήνας ήταν κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου θερμότερος από ό,τι την περίοδο από το 1991 ως το 2020.
Το 2023 εξάλλου οδεύει να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Η θερμοκρασία το τρέχον έτος οδεύει να είναι 1,4° Κελσίου πάνω από τη μέση της προβιομηχανικής εποχής.
Με άλλα λόγια, θα είναι μόλις 0,1° Κελσίου κάτω από τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, που είχε σκοπό η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
«Δυο μήνες πριν από την COP28», την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ, «η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια του C3S, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Η ζέστη είναι το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με την ταχεία ανατροπή του μεγαλύτερου φυσικού κλιματικού φαινομένου του πλανήτη, του Ελ Νίνιο. Τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαμε τις συνθήκες του φιανομένου Λα Νίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός που μειώνει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά μερικά δέκατα του βαθμού, καθώς περισσότερη θερμότητα αποθηκεύεται στον ωκεανό.
Ωστόσο, οι συνθήκες υποδεικνύουν πλέον ανάκαμψη του Ελ Νίνιο, το οποίο απελευθερώνει τη θερμότητα των ωκεανών και ανεβάζει τις θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2023 θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί και το 2024 θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τη φετινή «καυτή» χρονιά, καθώς ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο γίνεται περισσότερο αισθητός τη χρονιά μετά την έναρξή του.
naftemporiki.gr