Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε έναν συνεργάτη του ότι ξέρει πως μπορεί να μην είναι σε θέση να σώσει την υποψηφιότητά του αν δεν μπορέσει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι κατάλληλος για τη θέση μετά την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν την Τετάρτη οι New York Times.

«Ξέρει ότι αν έχει άλλες δύο τέτοιες εκδηλώσεις, θα είμαστε σε διαφορετικό σημείο μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, ανέφερε ο συνεργάτης που επικαλέστηκαν οι Times.

Το δημοσίευμα περιέγραψε τον εν λόγω άνθρωπο ως «πρόσωπο - κλειδί», αλλά δεν τον κατονόμασε και ο τίτλος του ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Μπάιντεν του είπε ότι σκέφτεται το αν θα συνεχίσει την κούρσα.

Σύμφωνα με τους NYT, «αυτή η συζήτηση είναι η πρώτη καταγεγραμμένη ένδειξη ότι ο πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το κατά πόσον μπορεί να ανακάμψει μετά την καταστροφική του εμφάνιση στη σκηνή του ντιμπέιτ στην Ατλάντα την Πέμπτη.

Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με τη βιωσιμότητά του ως υποψηφίου και κατά πόσον μπορεί να υπηρετήσει ως πρόεδρος για άλλα τέσσερα χρόνια».

Ένας κορυφαίος σύμβουλος του κ. Μπάιντεν, ο οποίος επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος «γνωρίζει καλά την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση»
Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ τονίζει πως «αρκετοί συνεργάτες του κ. Μπάιντεν, ο οποίος συσκέπτεται με την οικογένειά του και τους συμβούλους του μετά το ντιμπέιτ της Πέμπτης, υπογράμμισαν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να δίνει τη “μάχη της πολιτικής του επιβίωσης” και βλέπει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να επιστρέψει όπως έχει κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της 50χρονης καριέρας του.

Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρος, είπαν, για τη δύσκολη μάχη που δίνει για να πείσει τους ψηφοφόρους, τους δωρητές και την πολιτική τάξη ότι η επίδοσή του στο ντιμπέιτ ήταν μια «ανωμαλία”».

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος
Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτός ο ισχυρισμός είναι απολύτως ψευδής».

liberal.gr