Η Δρακότρυπα είναι ένα από τα κρυμμένα χωριά της Θεσσαλίας. Απέχει 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα και είναι ένας κρυφός παράδεισος. Σε υψόμετρο 650 μέτρων το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμώνα και καλοκαίρι. Ατελείωτο πράσινο, τρεχούμενα νερά και ένα ελατόδασος που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες ενός παραμυθιού.

H Δρακότρυπα είναι εδώ και πολλούς αιώνες γνωστή με το όνομα Σκλάταινα και έχει πλούσια ιστορία, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιώργος Κωστάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Δρακότρυπας. Αποτέλεσε την πατρίδα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (περίπου το 1500 μ.Χ.) και την έδρα βιοτεχνιών σπαθοποιΐας καθόλη σχεδόν τη περίοδο της τουρκοκρατίας. Μάλιστα, ένας οικισμός του χωριού εξακολουθεί και σήμερα να φέρει το όνομα Σπάθες, πρόσθεσε ο κ. Κωστάκης.

Πολλοί σημερινοί κάτοικοι της Δρακότρυπας κατάγονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την περιοχή των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας. Πιο συγκεκριμένα από το χωριό Λαγκάδα. Ήταν τεχνίτες της πέτρας και μάλιστα χρησιμοποιούσαν και μια συνθηματική γλώσσα, επισήμανε.

Στο χωριό υπάρχει ένα φημισμένο σπήλαιο, για την περιοχή, η ομώνυμη «Δρακότρυπα». Χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι ότι στο εσωτερικό του σπηλαίου βρίσκουν καταφύγιο, αιώνες τώρα, μεγάλο πλήθος νυχτερίδων. Σε αυτές οφείλεται το παχύ στρώμα γουανό που υπάρχει στο δάπεδο.

Ρεπορτάζ Β. Μητρούσιας

ertnews.gr