Στα μισά βρίσκονται τα αλωνίσματα του καλαμποκιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι, καθώς ο καύσωνας και η παρατεταμένη λειψυδρία είχαν ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρυσι, η παραγωγή κυμαινόταν στα 1.500-1.900 κιλά το στρέμμα, ενώ, φέτος, όσοι ήταν συνεπείς στις καλλιεργητικές φροντίδες συλλέγουν μόλις 900 με 1.400 κιλά το στρέμμα.

Μεσοσταθμικά, η παραγωγή υπολογίζεται στο -50%.

Μπορεί, λοιπόν, η υποβαθμισμένη ποιότητα στα εισαγόμενα καλαμπόκια να στρέφει την αγορά στο θεσσαλικό προϊόν, δίνοντας τιμή παραγωγού 21 λεπτά, τα λίγα κιλά όμως που συγκομίζονται δεν φτάνουν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής (250 ευρώ το στρέμμα).

Συνεταιρισμοί, αλλά και παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το καλαμπόκι δεν βιάζονται να πουλήσουν. Ωστόσο, όσοι έχουν αποθηκευμένα σιτηρά, λόγω χαμηλής τιμής, αναγκάζονται να «σπρώξουν» στην αγορά το καλαμπόκι μόλις το συγκομίσουν.

Στα 21 λεπτά παραλαμβάνει καλαμπόκι ο «Ενιπέας»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει καλαμπόκι με τιμή 21 λεπτά/κιλό. Η τιμή θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού.

Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το γεωτεχνικό τμήμα του «Ενιπέα» στο Μικρό Ευύδριο Φαρσάλων και στα τηλέφωνα 24910-71098 – 6978510986 (υπεύθυνη παραλαβής: Χαρούλα Καρατοσίδου).

ypaithros.gr