Η παρατεταμένη καλοκαιρία προσέφερε μια περίοδο χάριτος στα ελληνικά νοικοκυριά τουλάχιστον όσον αφορά στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης ενώ η αγορά είδε πτώση που προσέγγισε το 40% τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 1,294 ευρώ το λίτρο από 1,133 στο τέλος του περυσινού Δεκέμβρη αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί τον πρωταρχικό ανασταλτικό παράγοντα. Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ψαλιδίσει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αλλά η βασική αιτία της χαμηλής ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης είναι η παρατεταμένη καλοκαιρία.

Όπως εξηγεί παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «παρά το γεγονός ότι οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές και σίγουρα είναι χαμηλότερες από ό,τι προβλεπόταν στην αρχή του φθινοπώρου, οι πωλήσεις είναι πεσμένες λόγω της καλοκαιρίας. Για τον μήνα Νοέμβριο η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έχει καταγράψει πτώση κατά 39% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε επίπεδο 11μήνου κατά 35%».

Ωστόσο, παρά την υποτονική κίνηση στην αγορά, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και ο ψυχρότερος καιρός που αναμένεται τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα τονώσει την ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης η οποία σχεδόν καθ’ όλη την φετινή χρονιά ήταν πεσμένη λόγω της καλοκαιρίας ακόμη και κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Τι συμβαίνει με τα καύσιμα κίνησης

Καλύτερη είναι η εικόνα της αγοράς στα καύσιμα κίνησης. Σε επίπεδο 11μήνου, η ζήτηση για βενζίνες είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι και για diesel κίνησης κατά 3% ενώ το Νοέμβριο οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 3% στις βενζίνες και κατά 6% στο πετρέλαιο κίνησης.

Αυτή την στιγμή οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (στα 1,822 η βενζίνη και στα 1,654 το πετρέλαιο κίνησης έναντι 1,838 και 1,793 αντίστοιχα) και όπως φαίνεται οι καταναλωτές δεν φοβήθηκαν να κινήσουν ιδιωτικά και επαγγελματικά οχήματα ή δίκυκλα, όπως είχε συμβεί για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ, οι τιμές χονδρικής τόσο για τα καύσιμα κίνησης όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να καταγράψουν μείωση, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν στα τωρινά ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Που θα φθάσει η τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου πρόκειται να κλείσουν το 2023 σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 10% μετά από δύο χρόνια κερδών, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες, περικοπές παραγωγής και τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό του πληθωρισμού εξακολουθούν να προκαλούν σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές.

Την Παρασκευή, το Brent κατέγραψε άνοδο καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονταν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα ύστερα από παύση που είχε σημειωθεί λόγω των επιθέσεων των Χούτι.

Ωστόσο, τα δύο σημεία αναφοράς βρίσκονται σε καλό δρόμο για τα χαμηλότερα επίπεδά τους στο τέλος του έτους από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές σε πτώση.

Οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τα σημεία αναφοράς να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20% από τα υψηλά του έτους.

Το καρτέλ έχει μειώσει την παραγωγή κατά περίπου έξι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με την αποδυνάμωση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία λόγω των περικοπών της παραγωγής και την έξοδο της Αγκόλα από τον όμιλο.

Μια έρευνα του Reuters σε 34 οικονομολόγους και αναλυτές προέβλεψε ότι το Brent θα ήταν κατά μέσο όρο 82,56 δολάρια το 2024, χαμηλότερα από τα 84,43 δολάρια το Νοέμβριο, καθώς προέβλεψαν ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη θα περιόριζε τη ζήτηση, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη.

insider.gr