Ματαιώθηκε μερικά δευτερόλεπτα πριν την πραγματοποίησή της η εκτόξευση του Starship, του μεγαλύτερου πυραύλου που κατασκευάστηκε ποτέ, από την διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ, την SpaceX.

Συγκεκριμένα, μόλις 1,5 λεπτό πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση, η SpaceX ανακοίνωση ότι τελικά δεν θα την πραγματοποιήσει και θα συνεχίσει τη δοκιμή θα σταματήσει ως «πρόβα τζενεράλε».

Νωρίτερα, η ομάδα της SpaceX είχε δηλώσει ότι εργαζόταν πάνω σε ένα «πρόβλημα συμπίεσης» και ότι η εκτόξευση δεν θα γινόταν σήμερα αν το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν επιλυόταν.

Το γιγάντιο Starship, ύψους 120 μέτρων, βρίσκεται στη βάση εκτόξευσης Starbase από τις 5 Απριλίου για δοκιμές. Το σύστημα αποτελείται από δύο μέρη: Τον πανίσχυρο πύραυλο Super Heavy, και το κυρίως σκάφος Starship στην κορυφή.

Ο πύραυλος Super Heavy είναι ο ισχυρότερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ και διαθέτει ούτε έναν, ούτε δύο αλλά… 33 κινητήρες τύπου Raptor. Αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση του όλου συστήματος και θα σβήσουν 169 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση. Τρία δευτερόλεπτα αργότερα το Starship θα αποχωριστεί από τον Super Heavy για να συνεχίσει μόνο του την υπόλοιπη πτήση με τους δικούς του έξι κινητήρες Raptor.

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου θα προσθαλασσωθεί περίπου 32 χιλιόμετρα από την ακτή, στον Κόλπο του Μεξικού, οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση.

Στο μεταξύ, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Starship θα φτάσει κοντά σε αυτό που ονομάζεται τροχιακή ταχύτητα, δηλαδή περίπου 28.000 χλμ/ώρα, σε υψόμετρο περίπου 150 μιλίων.

Στη συνέχεια, το Starship θα κάνει μία υψηλής ταχύτητας επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης και, εάν όλα πάνε καλά, θα προσθαλασσωθεί περίπου 100 χλμ. από τη βορειοδυτική ακτή του Καουάι, στο αρχιπελάγος της Χαβάης. Αυτό έχει προγραμματιστεί να συμβεί 90 λεπτά μετά την απογείωση από την Μπόκα Τσίκα.

Η δοκιμαστική πτήση στοχεύει να παράσχει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για το SpaceX καθώς θέλει να καταστήσει το Starship πλήρως λειτουργικό. Είναι δηλαδή ένα ακόμη βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς την πλήρη λειτουργία του πυραύλου.

Το Starship έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει κάποτε πλήρωμα έως και 100 ανθρώπων, ή φορτίο μέχρι και 100 τόνων, στον πλανήτη Άρη. Για τους σκοπούς της σημερινής δοκιμής εξυπακούεται πως δεν θα υπάρχει φορτίο.

Τόσο ο πύραυλος Super Heavy όσο και το Starship έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πλήρως, αλλά αυτή θα είναι η μοναδική πτήση τόσο για τον συγκεκριμένο πύρυαλο Super Heavy, με την ονομασία «Booster 7», όσο και του συγκεκριμένου Starship, με την ονομασία «Ship 24».

Με άλλα λόγια, και τα δύο οχήματα δεν θα πραγματοποιήσουν τις εντυπωσιακές κάθετες προσγειώσεις που μας έχουν συνηθίσει πλέον τα πρώτα στάδια των πυραύλων Falcon 9 και Falcon Heavy της SpaceX.

parapolitika. gr