Αναλαμβάνει την ευθύνη, θα ηγηθεί ο ίδιος της μάχης της 25ης Ιουνίου και η "αποτίμηση θα γίνει συνολικά μετά”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογική συντριβή, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα που έθεσε ήταν: Πάμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς για να μην είναι ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πυκνή σε μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματός του, όσο και εκτός.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα του:

- Αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά δεν φεύγω και δεν… λιποταχτω

- Δεν επιτρέπεται η εσωστρέφεια και οι προσωπικές στρατηγικές αυτή τη στιγμή

- Είμαστε κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας και… " δεν ξέρω εάν το εχουν εμπεδώσει όλοι αυτο”

- Δεν ξεμπέρδεψαν ακόμη "τα συμφέροντα” μαζί μου.

"Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη. Έτσι και τώρα", η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Μίλησε για αλλαγές ξανά, χωρίς να τις προσδιορίσει, τέτοιες που να μπορούν να απαντήσουν στο κρίσιμο της στιγμής. Χρησιμοποιώντας ωστόσο τον όρο "συλλογικά" για να τις περιγράψει , μάλλον δεν προσιδιαζουν σε αλλαγές -σοκ προς το κόμμα.

Για την ήττα έβαλε σε πρώτο πλάνο τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά επιτέθηκε και σε ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ που εξαιτίας της άρνησής τους σε μετεκλογική συνεργασία, οδήγησαν στο ναυάγιο και τη στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής.

Ο κ. Τσίπρας πάντως, απέρριψε σήμερα στρατηγική ηττοπάθειας: Δεν δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη για να είναι ισχυρή αντιπολίτευση αλλά για να κερδίσει την εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό είπε μεταξύ άλλων:

- "Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας".

"Μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση, με την άνεση και τον χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει".

Αίτια ήττας

Η πρώτη αιτία, η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν. Αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας, ιδίως όταν κανεις κι εσύ λάθη. Και σ’ αυτό συνέβαλαν βέβαια και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερη αιτία είναι η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής: Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα.

Τρίτη αιτία: η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα.

Αλλαγές

"Οφείλουμε αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε", συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: "Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα".

Και συνέχισε: "Δεν καταφέραμε τελικά όσο και αν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό. Για αυτό αναλαμβάνω εγώ αποκλειστικά την ευθύνη, δεν ανήκει σε κανέναν άλλον" και κάλεσε "να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε αν είναι δυνατόν αυτά τα ελλείματα".

Για ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ

"Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε. Εκείνο που στη δική μας σκέψη δεσπόζει είναι η ευθύνη για την κοινωνία, για τη χώρα, για το αύριο. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις επιθέσεις. Γιατί για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε.

Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ".

Και ο κ. Τσίπρας επισήμανε: "Δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης".

Με την Π. Τσαπανίδου ήρθε στην ΚΕ ο Αλ. Τσίπρας
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαψεύσει πληροφορίες περί παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου. "Είναι στο γραφείο της και εργάζεται κανονικά, πρόκειται για fake news, που διακινούνται από τη Ν.Δ. προκειμένου να δοθεί εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου" αναφέρουν στο Capital.gr πηγές της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα παραίτησής της από Εκπρόσωπος Τύπου.

Capital.gr