
Θεσσαλία-«Ώρα Μηδέν». Εν έτει 2025, ο θεσσαλικός κάμπος κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ να μείνει χωρίς νερό. Οι καθυστερήσεις σε έργα, ο Ντάνιελ και ο εφιάλτης της λειψυδρίας «εξαφανίζουν» από τον χάρτη τον μεγαλύτερο σιτοβολώνα της ελληνικής επικράτειας, με τις προβλέψεις για τη φετινή καλλιεργητική χρονιά να είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες.
Η εικόνα στον κάμπο είναι απογοητευτική. Ο άνυδρος χειμώνας σε συνδυασμό με τη λειψυδρία αλλά και τις… κόντρες μεταξύ περιοχών για την «κυριαρχία» του νερού ενόψει της αρδευτικής περιόδου, συνθέτουν ένα δύσκολο αύριο για τους Θεσσαλούς αγρότες. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης αποτελούν οι διαθέσιμες ποσότητες νερού από τη λίμνη Πλαστήρα, οι οποίες φέτος είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 50%, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει νερό προς αξιοποίηση από τη λίμνη Σμοκόβου. Η καλύτερη διαχείριση νερού από τη λίμνη Κάρλα, είναι πιο απαραίτητη από κάθε άλλη χρονιά.
Χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή και χωρίς αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τη Θεσσαλία, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο το ThessToday.gr επικοινώνησε με τοπικούς καλλιεργητές αλλά και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα για τις ανησυχίες αλλά και για το «καλεντάρι» των αρδευτικών παρεμβάσεων.
«Αν έχει πάλι ξηρασία, αυτό το λίγο νερό που υπάρχει δε θα επαρκέσει για να ποτίσουμε τις καλλιέργειες μας και κατ’ επέκταση να παράγουμε. Η χώρα μας έχει τα πιο ποιοτικά προϊόντα στον πρωτογενή τομέα που τα εξάγουμε, συμβάλλοντας έτσι και στο ΑΕΠ. Εφόσον και με επιστημονικά δεδομένα η στάθμη θα είναι 50% κάτω, δε θα διαλέξουμε ποτιστικές, αλλά ξηρές καλλιέργειες όπως σιτηρά και κριθάρι και αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα στη διατροφική αλυσίδα. Θα υπάρχει έλλειψη σε ντομάτες, καλαμπόκι, βαμβάκι και θα ανέβουν οι τιμές για τους καταναλωτές. Ό,τι παράγουμε θα είναι πολύ ακριβότερο ή θα έρθουν εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας», εξηγεί ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Λάρισας. Και προσθέτει: «Εάν δεν έχουμε να ποτίσουμε, δημιουργείται πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα και στη τσέπη του καταναλωτή».
Το έργο-ανάσα στον ποταμό Αχελώο που παραμένει… βαλτωμένο
Η πολυαναμενόμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου -έργο που θα μπορούσε να ενισχύσει τους υδάτινους πόρους- παραμένει «κολλημένη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και μετά το καλοκαίρι έντονης ξηρασίας του 2024, οι αγρότες της περιοχής ετοιμάζονται για νέα μέτρα… λιτότητας στο νερό. «Η μερική εκτροπή του ποταμού Αχελώου που παραμένει “αγκυροβολημένη” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, τονίζει ο κ. Αλειφτήρας και εκπέμπει κραυγή αγωνίας για το μέλλον της περιοχής. «Τόσα χρόνια ακούμε για την εκτροπή του Αχελώου, αλλά δεν την βλέπουμε και έχουμε και υπέρμαχη την Περιφέρεια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα δεδομένα, να τα θέσει στο ΣτΕ, ώστε να γίνει επιτέλους η περιβόητη εκτροπή και να μην ερημοποιηθεί ο κάμπος της Θεσσαλίας».
Ο ίδιος μάλιστα κάνει αναφορά και σε υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξεις από την κυβέρνηση. «Μήνες μετά τον Ιανό, ήρθε στο δημαρχείο Φαρσάλων ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε για τρία εμβληματικά φράγματα, τη Σκοπιά, την Πύλη και το Μουζάκι. Τέσσερα χρόνια μετά, κανένα δεν έχει προχωρήσει, ούτε στο ελάχιστο».
Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δηλώνει ότι η έλλειψη νερού ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και πως η Περιφέρεια θα βρίσκεται δίπλα στον αρμόδιο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. «Όσοι μπορούν να πάρουν νερό από την Κάρλα, είναι εφικτό να πάρουν, εφόσον γίνει σωστή διαχείριση. Υπάρχει όμως ένα έλλειμμα από τον Πηνειό, γιατί η λίμνη Πλαστήρα αντί για 110 εκατ. κυβικά, θα έχει σχεδόν τα μισά, οπότε θα φτάνει λιγότερο στη Γυρτώνη και άρα λιγότερο προς τα κάτω. Ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα, υπεύθυνος είναι ο ΟΔΥΘ κι εμείς βοηθάμε όταν χρειάζεται και μπορούμε».
Μέχρι τον Ιούλιο παραδίνεται η μελέτη για τη διώρυγα της Γυρτώνης
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, τους επόμενους μήνες μπαίνουν σε τροχιά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άρδευση νερού. «Αναμένονται και τα μεγάλα έργα του υπουργείου για το φράγμα του Ενιπέα, για το φράγμα στο Μουζάκι, στην Πύλη και η διώρυγα που ενώνει το φράγμα της Γυρτώνης με τη λίμνη Κάρλα. Το τελευταίο είναι πρώτης προτεραιότητας, γιατί θα φέρνει το νερό από τον Πηνειό στην Καρλα, -γύρω στα 60 εκατ. κυβικά θα είναι όλη η διώρυγα- και θα μεγαλώσει η λίμνη κατά το 1-3. Άρα η νέα Κάρλα θα είναι 30% μεγαλύτερη. Η μελέτη γίνεται από ολλανδική εταιρεία, θα παραδοθεί Ιούνιο – Ιούλιο και θα είναι ίσως το πρώτο έργο που θα γίνει», σημειώνει.
Kωνσταντίνα Πλοιαρίδη (thesstoday.gr)