Ξεπερνά η ελληνική οικονομία τις πιέσεις που προκάλεσε στην ανάπτυξη το κακό τέταρτο τρίμηνο του 2023, όπου συνέπεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Eurobank, μάλιστα, τονίζει ότι σημαντικοί πρόδρομοι δείκτες, όπως ο δείκτης οικονομικού κλίματος και ο δείκτης μεταποίησης PMI εκπέμπουν θετικά μηνύματα για το β' τρίμηνο του 2024, αν και προβληματίζει η συνεχιζόμενη μείωση των εξαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είχαν αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη, καθώς σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός ανάπτυξης είχε πέσει στο 0,2% και σε ετήσια στο 1,2%, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 να περιορισθεί σε 2%.

Στην εβδομαδιαία της ανάλυση, η Eurobank εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αποδίδεται στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, που έπληξαν τον πρωτογενή τομέα, και στα γεγονότα στο Ισραήλ.

Όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, οι απώλειες αυτές φαίνεται ότι έχουν ανακτηθεί, τουλάχιστο στο επίπεδο του οικονομικού κλίματος.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σημείωσε ισχυρή βελτίωση το β’ τρίμηνο 2024, ανακτώντας τις απώλειες του δ’ τριμήνου 2023, ήτοι της περιόδου που χαρακτηρίστηκε από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία (Σεπ-23) και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή (Οκτ-23).

Mε πληροφορίες από businessdaily.gr