Ο τρύγος του σταφυλιού είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθώς κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της προσπάθειας των οινοπαραγωγών.
Τα αμπέλια «σφύζουν ζωή» και οι παραγωγοί ελπίζουν ότι μολονότι η συγκομιδή γίνεται πρώιμα λόγω καιρικών συνθηκών, πως οι θερμοκρασίες θα είναι ιδανικές, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στην πορεία, για να πιάσει στη συνέχεια καλή τιμή η φετινή παραγωγή.
Στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, όπου «χτυπά η καρδιά» της αμπελουργίας ,η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετική σε ποιότητα, αν και οι απόψεις αναφορικά με τη στρεμματική απόδοση διαφέρουν από παραγωγό σε παραγωγό. Αλλοι βλέπουν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι τη φετινή παραγωγή, υπάρχουν όμως και ποικιλίες στις οποίες η παραγωγή είναι ιδιαίτερα αποδοτική.
Ο τρύγος των αμπελιών ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου μέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
«Όλα δείχνουν δε, πως εκτός από μια πολύ καλή χρονιά ποσοτικά, η φετινή συγκομιδή θα είναι άριστη και από πλευράς ποιότητας» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Τοκαλής, ιδιοκτήτης του γνωστού οινοποιείου- αποσταγματοποιείου της οικογένειας Τοκαλή που παράγει κρασί και τσίπουρο από τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες του.
Τις πρώτες ημέρες του τρύγου γίνεται η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών και αναμένεται να ακολουθήσει και ο τρύγος των υπόλοιπων, μετά από δέκα περίπου ημέρες.
Στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου καλλιεργούνται 3.700 στρέμματα με αμπέλια.
Στη Νέα Αγχίαλο τα τελευταία χρόνια οι αμπελουργοί έχουν προχωρήσει σε αναμπέλωση, εντάσσοντας κι άλλες ποικιλίες στις παραδοσιακές, με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά.
Αισιόδοξος δηλώνει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Γιάννης Κίτσιος, υπογραμμίζοντας κυρίως την καλή ποιότητα της φετινής παραγωγής, που αποτελεί και το κυρίαρχο «όπλο» στην αγορά, ώστε κρασιά και τσίπουρο να μπορούν να είναι ανταγωνιστική.
Ο συνεταιρισμός μετρά περισσότερα από 100 μέλη, τα οποία παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στη «Δήμητρα». Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο ήδη ο συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει και δέχεται ποσότητες σταφυλιών από τα μέλη του. Οι ζημιές που είχε υποστεί έχουν αποκατασταθεί πλήρως.
«Φέτος όπως και κάθε χρόνο ο συνεταιρισμός θα δώσει προτεραιότητα στα μέλη του και θα πληρώσει με τις καλύτερες δυνατές τιμές, διασφαλίζοντας ωστόσο την βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή πορεία του συνεταιρισμού», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος.
Βραχνάς οι εργάτες γης και ο καιρός
Μπορεί οι αμπελουργοί να είναι στα κτήματά τους και μαζεύουν τα σταφύλια, όμως η αγωνία τους έχει χτυπήσει κόκκινο. Πρέπει πάση θυσία να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή πριν εκδηλωθεί κάποιο ακραία καιρικό φαινόμενο.
«Είμαστε εξαρτημένοι από τις καιρικές συνθήκες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Τοκαλής.
Ο γνωστός επαγγελματίας θίγει όμως και το μείζον ζήτημα με τα εργατικά χέρια. Οι ελλείψεις και φέτος είναι μεγάλες. Οι αμπελουργοί ψάχνουν με το «κιάλι» για προσωπικό.
«Εάν δεν καταργηθούν τα επιδόματα δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να δουλέψουν στα χωράφια. Ακόμη και οι αλλοδαποί πλέον είναι δυσεύρετοι», τονίζει σχετικά ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κίτσιος. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός όπως και πολλοί ιδιώτες προκειμένου ο τρύγος να ολοκληρωθεί εγκαίρως, επιλέγουν και αρκετές ποσότητες σταφυλιών μαζεύονται μηχανικά, ελλείψει εργατικού δυναμικού.
Bάσω Κυριαζή (Tαχυδρόμος)