Από δέκα σημεία θα μπορούν οι Βολιώτες να δανείζονται ποδήλατα για να μετακινούνται φιλικά στο κέντρο της πόλης

Από τον Αγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα επί της οδού Γκλαβάνη, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των σταθμών αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων. Μόλις οι σταθμοί ολοκληρωθούν και ο Δήμος Βόλου παραλάβει τα ποδήλατα που έχει προγραμματίσει, οι δημότες θα μπορούν μέσω των δέκα συνολικά σταθμών που θα δημιουργηθούν, να δανείζονται ποδήλατα και να μετακινούνται με φιλικό τρόπο στο κέντρο της πόλης, εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο.

Στην οδό Γκλαβάνη σημειώματα έξω από το προαύλιο του Αγίου Νικολάου, ενημερώνουν για την ανάγκη απομάκρυνση των σταθμευμένων δικύκλων, λόγω τεχνικών εργασιών. Ηδη ο πρώτος σταθμός διάθεσης ποδηλάτων, άρχισε να παίρνει μορφή. «Είμαστε έτοιμοι. Το έργο χάραξης δικτύου ποδηλατοδρόμων συνεχίζεται και θα επεκταθεί και μέσα στον Βόλο μόλις ολοκληρωθούν οι ασφαλτοστρώσεις στα τμήματα του οδικού δικτύου στα οποία έγιναν έργα της ΔΕΥΑΜΒ, περιμένουμε την παραλαβή των ποδηλάτων και ήδη ξεκίνησε η κατασκευή των σταθμών αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων. Το έργο έχει πάρει παράταση, λόγω των αναγκαίων εργασιών της ΔΕΥΑΜΒ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Σταυρίδης.

Σταθμοί αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων θα δημιουργηθούν σε δέκα σημεία: Δημαρχείο, Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης (Info), Παραλία (Συμβολή των οδών Ιάσονος και Φιλελλήνων), Παραλία (Συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Αργοναυτών), Περιοχή ΟΣΕ – ΙΚΑ (Συμβολή των οδών Κουντουριώτου– Αλ. Παπαδιαμάντη), Πλατεία Ελευθερίας, Περιοχή Αγ. Νικολάου (Συμβολή των οδών Γκλαβάνη – Ερμού), Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, Πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας- Mαιάνδρου- Ειρήνης, Περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου (Συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αθανασάκη).

Ποδήλατα και δίκτυο ποδηλατοδρόμων

Μέσω των σταθμών, οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης. Συνολικά ο Δήμος Βόλου θα διαθέτει 137 ποδήλατα εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού μέσω GPS. Από αυτά τα 92 θα είναι συμβατικά ποδήλατα που θα κλειδώνονται με ηλεκτρονικές κλειδαριές σε σταθμούς βάσης και επιπλέον 42 ηλεκτρικά, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών με την ηλεκτρική υποβοήθηση που διαθέτουν.

Επιπλέον, σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς της πόλης θα διατίθενται τρία ειδικά διαμορφωμένα ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ και τους συνοδούς τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το έργο «κουμπώνει» με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην πόλη από τα τέλη Σεπτεμβρίου και αφορά στους εξής δρόμους: Ρήγα Φεραίου (από Κασσαβέτη έως Ιωλκού), Κασσαβέτη (από Ρ. Φεραίου έως Δημητριάδος), Μεταμορφώσεως (από 28ης Οκτωβρίου έως Ρ. Φεραίου), Βασσάνη (από Ρ. Φεραίου έως Παπαδιαμάντη), Μικρασιατών (από Ζάχου έως Βασσάνη), Παπαδιαμάντη (από Λαμπράκη έως Ζάχου), Ζάχου (από Παπαδιαμάντη έως 2ας Νοεμβρίου), Φιλαδελφείας (από Καραμπατζάκη έως Μαιάνδρου), Μαιάνδρου (από Φιλαδελφείας έως Ικάρων), Ικάρων (από Μαιάνδρου έως Εθν. Αγώνων), παράπλευρη οδός Πάρκου Ν. Ιωνίας (Εθν. Αγώνων έως Δοξοπούλου), Εθνικών Αγώνων (από Ικάρων έως Βενιζέλου), Βενιζέλου (από Εθν. Αγώνων έως Καραμπατζάκη).

Εργοτάξιο όλη η πόλη

Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η πόλη θυμίζει απέραντο εργοτάξιο. Από τα πιο σημαντικά έργα που εξελίσσονται είναι αυτό της αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης.

Τις τελευταίες ημέρες το μέτωπο των εργασιών έχει μεταφερθεί στην οδό Ερμού μεταξύ Φιλελλήνων και Ογλ και στη Γαμβέτα μεταξύ Ερμού και Ιάσονος. Στα συγκεκριμένα τμήματα δεν θα γίνουν αποκαταστάσεις, καθώς ξεκινά και το έργο διαμόρφωσης των οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Από μεθαύριο, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, τα συνεργεία μπαίνουν στην καρδιά της αγοράς. Θα ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στις οδούς Ερμού μεταξύ Κουμουνδούρου και Γκλαβάνη και στην οδό Γκλαβάνη μεταξύ Αλεξάνδρας και Δημητριάδος.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνονται αποκαταστάσεις και στη συνέχεια το δίκτυο θα προχωρά, προκειμένου να προκαλείται η μικρότερη κατά το δυνατό όχληση της αγοράς, που επιπλέον προετοιμάζεται και για την πασχαλινή περίοδο.

Εκτός από το δίκτυο ύδρευσης και τις διαμορφώσεις οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, σε πλήρη εξέλιξη είναι και η ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και συγκεκριμένα στις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου και Κ. Καρτάλη.

Ηδη, τα νέα πεζοδρόμια έχουν ολοκληρωθεί μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ενώ πλέον το μέτωπο των εργασιών έχει μεταφερθεί στην Κ. Καρτάλη, πάνω από τη Γαλλίας, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης.

Εχει τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ, έχουν ξηλωθεί τα παλιά πλακάκια και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διαμόρφωση των νέων πεζοδρομίων, τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες.

Ξηλώνονται τα παλιά φθαρμένα πλακάκια και στρώνονται νέα, ενώ στα πεζοδρόμια δημιουργούνται παρτέρια για νέες φυτεύσεις, οδηγός όδευσης τυφλών και ράμπες.

Σημειώνεται ότι το έργο είχε ξεκινήσει από την Κ. Καρτάλη από το ύψος της Αναλήψεως με φορά προς την παραλία. Τα πεζοδρόμια θα «κατέβουν» έως την Αργοναυτών, πρόκειται δηλαδή για παρέμβαση συνολικού μήκους 780μ.,

Στην Ελευθερίου Βενιζέλου, κάτω από την πλατεία Ελευθερίας είχε γίνει αντίστοιχο έργο το 2019. Επί της ουσίας το νέο έργο αφορά σε μήκος 350 μέτρων.

Αντίστοιχο έργο έχει γίνει και στην οδό Λεωφόρου Ειρήνης στη Ν. Ιωνία, στο τμήμα της από Ζάχου έως Δορυλαίου, σε μήκος 335 μέτρων.

Το σύνολο των παρεμβάσεων αφορά σε επιφάνεια 8.870τ.μ., οι οποίες περιλαμβάνουν ανακατασκευή των πλακοστρώσεων, δημιουργία ελεύθερης ζώνης για πεζούς πλάτους 1,5μ., δημιουργία οδηγού όδευσης τυφλών, κατασκευή ραμπών. Στα πεζοδρόμια που κατασκευάζονται γίνονται επίσης νέες φυτεύσεις δέντρων, ενώ θα τοποθετηθούν και παγκάκια.

Ελένη Χάνου - taxydromos.gr