Χωρίς να αναδειχθεί καθαρός «νικητής» ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η τηλεµαχία µεταξύ των έξι υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, µε άπαντες να προσπαθούν να αποφύγουν λάθη τα οποία θα τους στοίχιζαν στην τελική ευθεία προς τις εσωκοµµατικές κάλπες του πρώτου γύρου τη µεθεπόµενη Κυριακή. Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, το ντιµπέιτ χαρακτηρίστηκε από πολλές εκατέρωθεν αιχµές και ενίοτε υψηλούς τόνους, στο πλαίσιο της καινοτοµίας που είχε προσυµφωνηθεί, να υπάρξει δηλαδή η δυνατότητα απευθείας διαλόγου µεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Αννας ∆ιαµαντοπούλου, Χάρη ∆ούκα και Μιχάλη Κατρίνη, γεγονός που κατέστησε τη χθεσινή τηλεµαχία ως την πλέον «ζωντανή» όλων των άλλων που έχουν προηγηθεί στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικό του κλίµατος στο στούντιο της δηµόσιας τηλεόρασης είναι το τι συνέβη από τον πρώτο κιόλας κύκλο της τηλεµαχίας, τον σχετικό µε την οικονοµία και την ανάπτυξη.

Πρώτο «δίδυµο» που διασταύρωσε τα ξίφη του ήταν οι Ανδρουλάκης - Γερουλάνος, µε αµφότερους να έχουν ζωηρό διάλογο ανταλλάσσοντας αιχµές αναφορικά µε την ειλικρίνεια ενός εκάστου στη θεσµική λειτουργία εντός του κόµµατος, όσον αφορά τη διαµόρφωση του προγράµµατος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις προτάσεις του κ. Γερουλάνου ουσιαστικά τον κατηγόρησε πως δεν συµµετείχε στη διαµόρφωση του κοµµατικού προγράµµατος, µε τον πρώην υπουργό να απαντάει πως δεν κλήθηκε πάντα σε τέτοιες διαδικασίες.

Λίγο µετά, όταν άνοιξε ο δεύτερος κύκλος, η κ. ∆ιαµαντοπούλου απηύθυνε ερώτηση στον κ. Ανδρουλάκη, µε τον νυν πρόεδρο απαντώντας να αφήνει την πρώτη αιχµή προς την πρώην επίτροπο, υπενθυµίζοντας εµµέσως ότι η ερωτώσα ήταν εκτός του κόµµατος για πολλά χρόνια. Σε αυτή την ενότητα, αίσθηση προκάλεσε η «επίθεση» της κ. Γιαννακοπούλου στον κ. Ανδρουλάκη, σηµειώνοντας πως «δεν έχουµε συζητήσει στο ΠΑΣΟΚ ούτε το µεταναστευτικό ούτε άλλα µείζονα θέµατα».

Ο κ. Ανδρουλάκης απέκρουσε παράλληλα την «κατηγορία» πως το ΠΑΣΟΚ είναι «γερασµένο κόµµα», λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά του στις ηλικίες 18-20. Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίστηκε η ερώτηση της κ. ∆ιαµαντοπούλου προς τον κ. Ανδρουλάκη για την Παιδεία, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε τον «νόµο ∆ιαµαντοπούλου», κάτι που αρνήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην ενότητα για την εξωτερική πολιτική, µεταξύ άλλων ξεχώρισε το µπρα ντε φερ ανάµεσα σε ∆ιαµαντοπούλου - Κατρίνη, µε την πρώτη να υπενθυµίζει τις πολλές προτάσεις της για τα συγκεκριµένα θέµατα και τον δεύτερο να υπενθυµίζει τις κοινοβουλευτικές παρεµβάσεις του για τα ίδια θέµατα. Σε αυτό το τελευταίο αντέδρασε η κ. Γιαννακοπούλου λέγοντας ότι και η ίδια έχει έντονη κοινοβουλευτική παρουσία. Εδώ, αίσθηση προκάλεσε και ερώτηση του κ. ∆ούκα προς τον κ. Κατρίνη, µε τον δήµαρχο Αθηναίων να είναι «φιλικός» προς τον ερωτώµενο και «δηκτικός» προς τον κ. Ανδρουλάκη, υπενθυµίζοντας πως υπήρξε και εκείνος εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον καιρό που ήταν ευρωβουλευτής.

Στην τέταρτη ενότητα µε θέµα «Κράτος - Θεσµοί - Αυτοδιοίκηση», ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε την κ. ∆ιαµαντοπούλου εάν εννοούσε όσα είχε πει σε µια συνέντευξή της ότι ο πρωθυπουργός κακώς βάλλεται για τις υποκλοπές, µε την πρώην υπουργό να απαντάει πως έχει επανειληµµένως τοποθετηθεί δηµόσια για το πόσο απαράδεκτο είναι να παρακολουθείται ο πρόεδρος ενός κόµµατος.

Στον κύκλο για την κλιµατική κρίση, την ενεργειακή µετάβαση και την πολιτική προστασία, άπαντες φάνηκε να συµφωνούν ότι οι κυβερνητικές επιλογές είναι εις βάρος των πολιτών και υπέρ κάποιων µεγάλων συµφερόντων.

Η πιο επεισοδιακή ήταν η τελευταία θεµατική ενότητα µε θέµα «ΠΑΣΟΚ: επόµενη µέρα», όπου οι αντεγκλήσεις και οι αιχµές µεταξύ των υποψηφίων ήταν έντονες. Ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηµα του κ. ∆ούκα για το εάν πέτυχε η στρατηγική του χαρακτήρισε τον δήµαρχο της Αθήνας «ευνοηµένο αυτής της στρατηγικής» που τον οδήγησε στη νίκη στην Αθήνα, την οποία διαφορετικά δεν θα είχε πετύχει. Ο κ. ∆ούκας σήκωσε το γάντι και χαρακτήρισε «προσβολή» την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «ανέλαβε την ευθύνη» να κατέβει υποψήφιος δήµαρχος όταν κανείς δεν ήθελε. Η κ. Γιαννακοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη και σε αυτόν τον κύκλο, ρωτώντας τον τι διαφορετικό θα κάνει για να κερδίσει τους πολίτες που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει µέχρι σήµερα. Την ίδια ώρα ο Χάρης ∆ούκας θύµισε στην Αννα ∆ιαµαντοπούλου πως είχε κάνει κόµµα, «την Ωρα Αποφάσεων µε τον Φλωρίδη και τον Ραγκούση», ενώ πυρά προς την κ. ∆ιαµαντοπούλου εξαπέλυσε και ο Παύλος Γερουλάνος. «Λείπεις 11 χρόνια, Αννα, από τις µάχες. Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εµπνεύσεις εµάς;»ρώτησε. Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. ∆ούκα πως «είσαι λίγους µήνες δήµαρχος, δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι ευτυχώς ούτε Ερντογάν», µε τον δήµαρχο της Αθήνας να το χαρακτηρίζει απρέπεια.

Νίκος Ανδρουλάκης

Αναφερόµενος στο µεταναστευτικό, είπε: «Πρέπει να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ που έχει στο πρόγραµµά του ζητήµατα µετανάστευσης. ∆εν ξέρω αν το έκαναν άλλοι».

Παύλος Γερουλάνος

Σχολιάζοντας το δηµογραφικό, ο Παύλος Γερουλάνος σηµείωσε πως δεν είναι το µόνο κρίσιµο θέµα: «Το ασφαλιστικό, το δηµογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόµβες».

Νάντια Γιαννακοπούλου

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε: «Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν υπερασπιζόµαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνοµαι καθόλου έτσι».

Αννα ∆ιαµαντοπούλου

Στην ενότητα για την Παιδεία, η κ. ∆ιαµαντοπούλου ανέφερε: «Αισθάνθηκα ότι υπερασπιζόµουν µόνη µου όλα αυτά τα χρόνια τον νόµο ∆ιαµαντοπούλου για την εκπαίδευση».

Χάρης ∆ούκας

Απαντώντας στην κ. ∆ιαµαντοπούλου εάν οι θέσεις του για τη ∆ΕΗ είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ο κ. ∆ούκας είπε: «Ηµουν γραµµατέας στον τοµέα Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ».

Μιχάλης Κατρίνης

Στην ενότητα για τα εθνικά θέµατα, ο κ. Κατρίνης επισήµανε: «Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραµµές µιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974».

kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή, Γιώργος Μπουρδάρας, Σταύρος Γ. Παπαντωνίου)