Ένας νέος γύρος εθελούσιων εξόδων που σε αντιδιαστολή με παλαιότερα προγράμματα έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ανανέωση και όχι τη μείωση του προσωπικού, ανοίγει στις τράπεζες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τη "σκυτάλη" από την Alpha Bank, η οποία μόλις χθες, Παρασκευή, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, προσφέροντας αποζημίωση έως 180.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση ή έως 260.000 ευρώ για sabbatical, αναμένεται να λάβουν προσεχώς, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε προσφάτως μία αντίστοιχη κίνηση, με αρκετούς από τους υπαλλήλους, μάλιστα, που συμμετείχαν να μην έχουν ακόμη αποχωρήσει.
"Η λογική πίσω από τις νέες εθελούσιες εξόδου έγκειται πρωτίστως στην ανανέωση του προσωπικού, δεδομένου ότι πλέον, με τη στροφή των τραπεζών στην ψηφιοποίηση, αλλά και σε έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο προς τους πελάτες τους, οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν", σχολιάζουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, χωρίς να παραγνωρίζουν, ωστόσο, πως τα τελευταία χρόνια έχει "πέσει" μεγάλο… μαχαίρι σε δίκτυο και καταστήματα, σε μία προσπάθεια περιστολής του λειτουργικού κόστους.
Προς επίρρωση, μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από τις τράπεζες περισσότεροι από 2.500 υπάλληλοι, ενώ μπήκε "λουκέτο" σε 162 καταστήματα. Ειδικότερα. η Eurobank στα τέλη του περασμένου Ιουνίου διέθετε 10.730 υπαλλήλους (6.314 στην Ελλάδα) έναντι 10.584 τον Ιούνιο του 2023 και λειτουργούσε 268 καταστήματα έναντι 274 πριν ένα χρόνο. Η Alpha Bank σε ετήσια βάση περιόρισε το προσωπικό της κατά 1.998 άτομα – από 8.228 τον Ιούνιο του 2023 σε 6.230 τον ίδιο μήνα του 2024 – αναστέλλοντας τη λειτουργία 140 καταστημάτων (πλέον διαθέτει 279, εκ των οποίων 265 στην Ελλάδα, έναντι 419 τον Ιούνιο του 2023). Η ΕΤΕ προ διμήνου αριθμούσε 7.900 άτομα προσωπικό (6.800 στην Ελλάδα) και 314 καταστήματα, ενώ από την Τράπεζα Πειραιώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει περί τα 700 άτομα, διαθέτοντας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου 7.500 υπαλλήλους έναντι 8.200 τον ίδιο μήνα του 2023. Όσον αφορά στα καταστήματα, σε ετήσια βάση έχουν μειωθεί κατά 16 (371 σήμερα έναντι 387 το α’ εξάμηνο του 2023).
Τα προγράμματα
Την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank και θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 11 Οκτωβρίου, με την τράπεζα να στοχεύει στην αποχώρηση περίπου 300 στελεχών. Πιο αναλυτικά, η εθελούσια που προβλέπει γενναία αποζημίωση απευθύνεται σε εργαζόμενους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης στις κεντρικές υπηρεσίες και σε υποστηρικτικές θέσεις εξυπηρέτησης πελατών στο δίκτυο καταστημάτων. Σύμφωνα με την τράπεζα, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος, καθώς σχεδόν έξι στους 10 εργαζόμενους που θα συμμετάσχουν θα λάβουν περισσότερους από 70 μισθούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αποζημίωση ισούται με τις καθαρές αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος για διάστημα 100 μηνών. Παράλληλα, για εργαζόμενους άνω των 56 ετών το κίνητρο αντιστοιχεί σε μισθούς που καλύπτουν το διάστημα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.
Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο πρόγραμμα που έληξε στις αρχές του τρέχοντος έτους το μέσο ύψος της μικτής παροχής προς τους εργαζομένους που συμμετείχαν υπερέβαινε τους 60 καθαρούς μισθούς (σε κάποιες περιπτώσεις ανήλθε σε έως και 90 μισθούς), ενώ, παράλληλα, προέβλεπε διατήρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και όρων σε δάνεια και κάρτες, άμεση καταβολή του ατομικού αποταμιευτικού προγράμματος και διατήρηση της πρόσθετης νοσοκομειακής κάλυψης για τρία έτη μετά την αποχώρηση. Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είχαν υποβάλλει περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση για περίπου 400 αποχωρήσεις, με πάνω από το 70% των αιτήσεων να προέρχονται από το δίκτυο, ενώ ενεργή ήταν και η συμμετοχή από τις κεντρικές υπηρεσίες και τις θυγατρικές εσωτερικού της τράπεζας.
Περί τους 600 υπαλλήλους συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank που έληξε τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεπερνώντας το στόχο για περίπου 400 αποχωρήσεις. Το 65%, μάλιστα, επέλεξε τη λύση της μακροχρόνιας άδειας πέντε ή επτά ετών μετ’ αποδοχών (sabbatical), ενώ μεγάλη ήταν η απήχηση στην ηλικιακή ομάδα 45 - 55 ετών, δηλαδή εκείνων που τους υπολείπονται αρκετά χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Το σύνολο της αποζημίωσης στην περίπτωση αναγκαστικής άδειας έφτανε μέχρι και τις 250.000 ευρώ, ενώ για άμεση αποχώρηση η εφάπαξ αποζημίωση "άγγιζε" και τις 160.000 ευρώ.
Τον περασμένο Νοέμβριο έληξε το αντίστοιχο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του οποίου αποχώρησαν οικειοθελώς 500 εργαζόμενοι, λαμβάνοντας αποζημίωση και bonus που υπό προϋποθέσεις έφτανε και τις 220.000 ευρώ, ενώ στις 200.000 ευρώ είχε οριστεί η αποζημίωση για την τελευταία εθελούσια της ΕΤΕ, με περίπου 400 άτομα να έχουν δηλώσει συμμετοχή (σ.σ. το πρόγραμμα αφορούσε σε όσους υπαλλήλους είχαν συμπληρώσει το 40ο έτος ηλικίας και είχαν προϋπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών στην τράπεζα).
Aγγελική Βελεσιώτη (capital.gr)