Με νέο, υπερσύγχρονο ψηφιακό στεφανιογράφο εξοπλίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων μέσα στο 2025, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027». Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.
Η ανακοίνωση έγινε το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία αυτής της επένδυσης, που θα ενισχύσει τη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της Δυτικής Θεσσαλίας αλλά και των όμορων νομών.
«Πιάνει τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «όπως εξελίσσεται η ζωή, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών υποβάλλεται σε στεφανιογραφία, όχι μόνο για λόγους θεραπείας αλλά και για λόγους πρόληψης», αναδεικνύοντας έτσι την αναγκαιότητα του έργου.
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στον συνολικό σχεδιασμό που έγινε για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, ευχαριστώντας τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη, την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, Πολυτίμη Γραββάνη, που ήταν παρούσα, καθώς και τους διοικητές των νοσοκομείων για την άψογη συνεργασία.
Τόνισε επίσης ότι για το Νοσοκομείο Τρικάλων προβλέπεται και ενίσχυση του ψυχιατρικού τμήματος, με σύνδεση στην κοινότητα, μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, για το οποίο έχει ήδη εκδοθεί η πρόσκληση.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας ότι η προμήθεια εξοπλισμού γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Παράλληλα, εξήρε το έργο των γιατρών του αιμοδυναμικού τμήματος, χαρακτηρίζοντάς το σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων, Κωνσταντίνος Γρηγορίου, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια για τη στήριξή τους, τονίζοντας πως η καρδιολογική κλινική είχε άμεση ανάγκη από αυτή την αναβάθμιση.
Η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρύσα Ντιντή, επεσήμανε τη σημασία του έργου για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, ενώ ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής, Δημήτρης Πλατογιάννης, ενημέρωσε για την τρέχουσα λειτουργία της κλινικής, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη και τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη στήριξή τους.
Σκοπιμότητα έργου:
Σημειώνεται, ότι το ήδη υπάρχον μηχάνημα έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από το 2014, ενώ από το 2016 και έως σήμερα χρησιμοποιείται και για την κάλυψη των εμφραγμάτων και όλων των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων 24ώρες/7 ημέρες την εβδομάδα, καλύπτοντας πλήρως την Δυτική Θεσσαλία με πληθυσμό πάνω από 300.000 αλλά και πολλά περιστατικά από όμορους νομούς.
Τα τελευταία έτη δε, παρουσιάζει πολύ συχνά (ακόμη και 2-3 φορές σε ένα έτος) βλάβες που απαιτούν αρκετές ημέρες έτσι ώστε να επισκευαστούν, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο την εξυπηρέτηση ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις θέτοντας και την ζωή τους σε κίνδυνο. Το υπάρχον σύστημα συμπληρώνει 10 έτη συνεχούς λειτουργίας και εισέρχεται στο φάσμα του τέλους χρόνου χρήσης, από τον οίκο κατασκευής.
Επίσης, τα τελευταία έτη έχει αυξηθεί κατά πολύ ο ετήσιος αριθμός επεμβάσεων, ξεπερνώντας τις 2.200, αλλά και η συμπλοκότητα αυτών (χρόνιες ολικές αποφράξεις, χρήση Rotabletion, Αγγειοπλαστικές στελέχους και διχασμών), ενώ παράλληλα ως κέντρο μετεκπαίδευσης στην επεμβατική καρδιολογία εκπαιδεύονται οι ειδικευόμενοι του τμήματος. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι να αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος ακτινοσκόπησης – χρήσης του μηχανήματος και συνεπώς να επιβαρύνεται – μειώνεται και η διάρκεια καλής λειτουργίας αυτού.
Ενδεικτικά ο στεφανιογράφος που ήδη λειτουργεί έχει πραγματοποιήσει σε διάστημα 10 ετών πάνω από 15.000 στεφανιογραφίες, πάνω από 5.000 αγγειοπλαστικές & πάνω από 1.000 βηματοδότες.
Συνεπώς η εγκατάσταση ενός καινούργιου και πλέον σύγχρονου στεφανιογράφου θα βοηθήσει τα μέγιστα τόσο στον καταμερισμό της χρήσης – εργασίας, αλλά και την συνολική διάρκεια καλής λειτουργίας και των δύο στεφανιογράφων (παλαιού και νέου), όσο και στην καλύτερη και ακόμη πιο υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας.
Ο νέος Στεφανιογράφος μπορεί να αναβαθμίζεται μελλοντικά και να ενσωματώνει περαιτέρω λογισμικά.
Αποτελείται από:
- Γεννήτρια ακτίνων Χ
- Ακτινολογική λυχνία
- Αγγειογραφική ανάρτηση (στατώ) με ψηφιακό ανιχνευτή
- Εξεταστική τράπεζα
- Ψηφιακό σύστημα ψηφιακής απεικόνισης
- Υπολογιστικό ψηφιακό σύστημα
- Σύστημα Υπολογιστικής Τομογραφίας για Τρισδιάστατη Αγγειογραφία
- Απαραίτητο Συνοδευτικό Εξοπλισμό.