Τον ήδη μεγάλο πληθυσμό αδέσποτων στα αστικά κέντρα φαίνεται να αύξησαν οι διπλές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σκυλιά που ζούσαν κυρίως σε αγροτικές περιοχές που καταστράφηκαν φαίνεται να κατέβηκαν στα αστικά κέντρα του Δήμου Βόλου, επιτείνοντας το υπάρχον πρόβλημα.
«Σκυλιά που μετά τις πλημμύρες δεν ταΐζονταν κατέβηκαν στα αστικά κέντρα, όπως έγινε για παράδειγμα από την Δράκεια στην Αγριά. Από τη μία κάνουμε ενέργειες για να μειώσουμε το πρόβλημα που είναι υπαρκτό και για το οποίο υπάρχουν καθημερινές διαμαρτυρίες και καταγγελίες και εκεί που πάει να γίνει κάτι, αρχίζουμε ξανά από το μηδέν», αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, Βούλα Αναγνώστου.
Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Βόλου, όπου μεγάλος αριθμός αδέσποτων δημιουργεί αγέλες και καταγράφονται επιθέσεις κατά πολιτών. Στην περιοχή του Παλιού Λιμεναρχείου, στα Αστέρια Αγριάς, στην Πορταριά, στο Κατηχώρι αλλά και στη Ν. Αγχίαλο, υπάρχει μεγάλος πληθυσμός αδέσποτων και ο Δήμος Βόλου αναζητά λύσεις.
Σύμφωνα με την κ. Αναγνώστου γίνονται περισυλλογές στο Καταφύγιο, ωστόσο μετά τη στείρωση και το τσιπάρισμά τους, τα ζώα πρέπει να απελευθερωθούν βάσει Νόμου στο φυσικό περιβάλλον. «Δεν προβλέπεται περιορισμός τους στο Καταφύγιο και επιπλέον είμαστε ανάμεσα σε πολίτες που τα θέλουν στη γειτονιά τους και τα ταΐζουν και σε δημότες που αντιδρούν», αναφέρει η κ. Αναγνώστου.
Ηδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ξεκίνησε προσπάθεια για οριοθέτηση των αδέσποτων περιφερειακά των αστικών περιοχών, ωστόσο ο σχεδιασμός ακυρώθηκε από τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες και η νέα προσπάθεια ξεκινά από το μηδέν.
«Προσπαθούμε σε συνεννόηση με φιλόζωους να τοποθετήσουμε ταΐστρες και ποτίστρες περιφερειακά των αστικών περιοχών, ώστε τα αδέσποτα να μην δημιουργούν αγέλες στο κέντρο των αστικών περιοχών όπως ο Βόλος, η Ν. Αγχίαλος και η Αγριά με τα γνωστά προβλήματα. Να βρίσκονται δηλαδή εκτός κατοικήσιμων περιοχών», εξηγεί η κ. Αναγνώστου, η οποία βρέθηκε χθες στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σημειώνεται ότι σήμερα το Καταφύγιο εξακολουθεί να λειτουργεί με 40 θέσεις μέχρι να επεκταθεί, ενώ στον χώρο μεταφέρθηκε και λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο κτηνιατρείο όπου γίνονται οι στειρώσεις και η ιατρική φροντίδα των αδέσποτων.
Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)