Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που αφορά σε "ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων" ζητά με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Λάρισας.

Για το συγκεκριμένο θέμα στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι εγείρονται ζητήματα νομιμότητας, ενώ ο προτεινόμενος σχεδιασμός που περιλαμβάνει την κατάργηση των δύο υφιστάμενων Συνδέσμων (Λάρισας και Μαγνησίας) δεν τεκμηριώνεται με τεχνικο-οικονομικά και χωροταξικά κριτήρια αλλά ούτε λαμβάνει υπόψη του περαιτέρω λειτουργικές- διαχειριστικές παραμέτρους.

Επίσης δεν λαμβάνει υπόψη του την εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας – που για τις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας έχουν επιλέξει και αποφασίσει η διαχείριση των απορριμμάτων να υλοποιείται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου – το πληθυσμιακό ποσοστό των οποίων αντιπροσωπεύουν άνω του ελάχιστου ορίου του 60% που απαιτείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΑΡΘΡΟ 31 ΤΟΥ Ν. 4954/2022 για την όποια αλλαγή της νομικής μορφής των ΦοΔΣΑ.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι το νομοσχέδιο “έχει σοβαρότατες ελλείψεις που αναδεικνύουν την προχειρότητα σύνταξής του και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει εάν δεν τροποποιηθεί, καθώς δεν προβλέπονται και δεν αντιμετωπίζονται ζητήματα και θέματα που αφορούν:

- Στο μόνιμο υπηρετούν προσωπικό των καταργούμενων συνδέσμων

– Στη δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί στο υπηρετούν μόνιμο προσωπικό του Συνδέσμου προερχόμενο από μετατάξεις σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του Ν. 4440/2016 (Α’ 224), να επιστρέψουν -εφόσον το επιθυμούν – στον φορέα προέλευσης τους

- Στην δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί στο υπηρετούν μόνιμο προσωπικό του Συνδέσμου να μεταταχθούν -εφόσον το επιθυμούν – σε άλλους φορείς.

- Στο προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί στο Σύνδεσμο με την προκήρυξη 3ΓΒ/2023 (για την ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ με επιστημονικό προσωπικό) για το οποίο έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων και αναμένονται σύντομα τα οριστικά αποτελέσματα.

- Στην αποσαφήνιση της διαδικασίας ανακατανομής εξαρχής του συνόλου των μετοχών ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΤΑ που συμμετέχουν στο ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ.

- Στη ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος και διαδικασιών ορισμού νέων Οργάνων Διοίκησης του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ.

- Στη ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος και διαδικασιών έγκρισης Νέου Καταστατικού με αλλαγή έδρας του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ

- Στη ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος, έγκρισης νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

- Στην αποσαφήνιση και καθορισμό μεταβατικών διατάξεων για την υλοποίηση της Τιμολογιακής Πολιτικής του επόμενου έτους, χωρίς να υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τους δημότες”.

Το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας ζητά άμεσα από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, πέραν της απόσυρσης, παράταση χρόνου για τη σύνταξη εκ νέου του σχετικού άρθρου, κατόπιν διερεύνησης και μελέτης των τεχνικο-οικονομικών και λειτουργικών στοιχείων των υφιστάμενων φορέων, για την διαμόρφωση ενός βέλτιστου, ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου σεναρίου με δύο ή ένα ΦοΔΣΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας – όπως ακριβώς ισχύει και για την μικρότερη (σε έκταση, πληθυσμό και παραγωγή απορριμμάτων) Περιφέρεια της Κρήτης.

Τέλος να υπάρξει άμεση ενημέρωση επί των ανωτέρω, όλων των βουλευτών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την συντονισμένη ανάληψη των όποιων πρωτοβουλιών αποφασιστούν περαιτέρω προς την κατεύθυνση διασφάλισης μίας ρεαλιστικής, δίκαιης, εφικτής και βιώσιμης πρότασης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.