
Ζούμε σε έναν κόσμο που ξέρει να πουλάει το “ευ ζην” σε κουτάκια: πακέτα διακοπών, minimal κεριά, χειροποίητα σκεύη. Αλλά η ουσία δεν είναι στο περιτύλιγμα. Το ευ ζην δεν είναι αντικείμενο. Είναι οι επιλογές πίσω από το αντικείμενο. Η πρόθεση πίσω από τη συνήθεια.
Το πώς ντύνεσαι, το πώς τρως, το πώς φτιάχνεις τον χώρο σου, όλα είναι κομμάτια ενός παζλ που δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αλλά οφείλει να είναι αληθινό. Εκεί ξεκινά η διαφορά: όχι όταν αγοράζεις, αλλά όταν επιλέγεις τι μένει και τι φεύγει από τη ζωή σου.
Πάμε να δούμε πώς να κάνεις πράξη αυτό το mentality.
1. Το στυλ της απλότητας
Είναι ωραίο να φοράς κάτι που “σου πάει”. Είναι ακόμα καλύτερο να φοράς κάτι που δεν σε βαραίνει. Ειδικά το καλοκαίρι, η απλότητα δεν είναι απαραίτητα αισθητική επιλογή, αλλά… μηχανισμός επιβίωσης. Funky Buddha κοντομάνικα πουκάμισα από ποιοτικά υλικά που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει, φαρδιά παντελόνια που δεν σε πιέζουν, άνετα πέδιλα τύπου Birkenstock με τα οποία μπορείς να περπατήσεις για ώρες.
Τα ρούχα του ευ ζην δεν έχουν σκοπό να εντυπωσιάσουν - αν και δεν θα πουν όχι αν το καταφέρουν. Στην ουσία τους όμως, θέλουν να σε αγκαλιάσουν, να σε δροσίσουν, να μη σε προδώσουν όταν ιδρώνεις. Α, και να πλένονται εύκολα - ναι, αυτό είναι κριτήριο!
2. Ποιότητα > ποσότητα
Σε έναν κόσμο που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ποσότητα και την ταχύτητα, με περισσότερα ρούχα, πιο φθηνά υλικά, πιο γρήγορα μεταφορικά, η επιλογή της ποιότητας είναι επανάσταση.
Ένα ποιοτικό t-shirt ή παντελόνι, φτιαγμένο από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι ή λινό, δεν είναι απλώς ρούχο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, που μάλιστα το έχεις επιλέξει με προσοχή και σεβασμό.
Τι είναι πιο σημαντικό στο ευ ζην, λοιπόν; Η επένδυση σε κομμάτια που αντέχουν, όχι μόνο στον χρόνο, αλλά και στις μικρές φθορές της καθημερινότητας και του συναισθήματος. Αυτά που δεν θέλεις να πετάξεις, γιατί, πέρα από στυλ, κουβαλάνε ιστορίες και στιγμές.
3. Οι μικρές ιεροτελεστίες της μέρας
Πέντε λεπτά stretching πριν η μέρα αρχίσει. Το αγαπημένο σου podcast όσο είσαι κολλημένος/η στην κίνηση. Λίγα λεπτά τρέξιμο για να αδειάσει το μυαλό σου.
Το ευ ζην δεν είναι lifestyle concept - ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Αντιθέτως, είναι το αντίδοτο στην… απανθρωπιά της ρουτίνας. Δεν χρειάζεσαι ένα σαββατοκύριακο σε resort. Θέλεις να θυμάσαι ότι ζεις, και να το νιώθεις, έστω και για δέκα λεπτά, με τον καφέ σου στο μπαλκόνι, με τα πόδια γυμνά, όσο παίζει ένα κομμάτι που είχες ξεχάσει πόσο πολύ σου άρεσε.
Κι αυτές οι “ιεροτελεστίες” μπορεί - και πρέπει - να είναι διαφορετικές για τον καθένα. Μπορεί να έχουν σχέση με τη χαλάρωση, με το φαγητό, με την αυτοφροντίδα, με ό,τι είναι σημαντικό για τον καθένα και τη καθεμία.
4. Ο χώρος μας, το καταφύγιό μας
Δεν είναι ανάγκη να ζεις σε σπίτι με θέα το Αιγαίο. Αλλά ας είναι καθαρά τα σεντόνια. Ας είναι ήσυχη η γωνιά όπου ξεκουράζεσαι με την αγαπημένη σου σειρά ή ταινία. Το σπίτι του ανθρώπου που επενδύει πραγματικά στο ευ ζην δεν είναι τέλειο, αλλά ειλικρινές. Δεν είναι βιτρίνα, είναι το μέρος όπου είσαι ο εαυτός σου, χωρίς δικαιολογίες.
Τελικά, τι είναι το “ευ ζην”; Δεν έχει manual. Δεν υπάρχει σε σεμινάριο. Το ευ ζην είναι απόφαση. Να σταματήσεις να ζεις με default ρυθμό. Να πεις όχι σε ρούχα που σε πνίγουν, σε σχέσεις που σε στραγγίζουν, σε ρυθμούς που δεν σου ανήκουν. Να κάνεις χώρο για αυτό που όντως σε ξεκουράζει.
Για αυτό που σε κάνει να χαμογελάς χωρίς λόγο.