Οι νέες εθνικές συστάσεις στον Καναδά προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να κάνουν «μηδενική κατανάλωση» αλκοολούχων ποτών. «Αν πρέπει να πίνετε, δύο ποτά το πολύ κάθε εβδομάδα είναι μια ποσότητα χαμηλού κινδύνου», σύμφωνα με τις οδηγίες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Η προηγούμενη σύσταση είχε γίνει το 2011 και ήταν αρκετά ανεκτικότερη. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές επέτρεπαν ως μέγιστο τα 10 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και τα 15 ποτά για τους άνδρες.

Κάθε ποσότητα βλάπτει

«Το κύριο μήνυμα αυτής της νέας σύστασης είναι ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για την υγεία σας», δήλωσε η Εριν Χόμπιν, επιστήμων της Δημόσιας Υγείας στο Οντάριο και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που ανέπτυξε τις κατευθυντήριες γραμμές. «Σε περίπτωση που πίνετε, όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο».

Σύμφωνα με το Κέντρο, κάθε κατανάλωση μεγαλύτερη των δύο ποτών την εβδομάδα –ή δύο μπιρών με 5% αλκοόλ ή δύο ποτηριών κρασιού με 12% αλκοόλ– επιφέρει αύξηση των κινδύνων για μια σειρά παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σκληρή αφύπνιση για το περίπου 80% των Καναδών ενηλίκων, που σύμφωνα με έρευνες καταναλώνουν αλκοόλ.

«Η νέα οδηγία είναι ίσως λίγο σοκαριστική», υπογράμμισε η δρ Χόμπιν. «Νομίζω πως αποτελεί πολύ νέα πληροφορία για το κοινό το γεγονός ότι με τρία ποτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος για καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού αυξάνεται κατά 15% και αυξάνεται περαιτέρω με κάθε επιπλέον ποτό».

Οι Καναδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δραστική αλλαγή στις οδηγίες –από σχεδόν δύο ποτά την ημέρα σε δύο την εβδομάδα– είναι αποτέλεσμα καλύτερης έρευνας με την πάροδο του χρόνου.

Οι νέες συστάσεις τοποθετούν τη χώρα σε πολύ διαφορετική θέση από άλλα δυτικά έθνη. Οι εθνικές οδηγίες της Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκαν το 2020, συνιστούν ως μέγιστο όριο τα 10 ποτά την εβδομάδα. Η Γαλλία προτείνει το ίδιο.

ΗΠΑ και Βρετανία

Οι ΗΠΑ συνιστούν όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει όχι περισσότερες από 14 «μονάδες» αλκοόλ –περίπου έξι ποτήρια κρασί ή μπίρα– την εβδομάδα.

Ομως ο Καναδάς δεν αποτελεί απόλυτη εξαίρεση. Από το 2015, το συμβούλιο υγείας της Ολλανδίας συνέστησε στους ανθρώπους να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ ή να μην πίνουν περισσότερο από ένα κανονικό ποτό κάθε μέρα.

Είναι ακόμη ένα ανοιχτό ερώτημα εάν οι Καναδοί –που αγαπούν την μπίρα τους σχεδόν όσο αγαπούν το χόκεϊ– θα πειστούν να πίνουν λιγότερο έπειτα από τη νέα σύσταση-οδηγία.

«Το αλκοόλ αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος της κουλτούρας μας στον Καναδά, είναι κανονικοποιημένο και πολύ κοινωνικά αποδεκτό», δήλωσε η δρ Χόμπιν. «Θα δείτε αλκοόλ στα γενέθλια, στους γάμους, ακόμη και όταν παρακολουθείτε το Hockey Night in Canada», είπε, αναφερόμενη στο αγαπημένο εβδομαδιαίο αθλητικό πρόγραμμα.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ