Τη στελέχωση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) μέχρι το τέλος του μήνα προανήγγειλε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, μετά τη σύσταση του Οργανισμού στη Θεσσαλία θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου υπεγράφη από το ΥΠΑΑΤ η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης που αφορά τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης, την οποία και θα «τρέξει» –όπως και στη Θεσσαλία– η ολλανδική εταιρεία HVA, με δωρεά της χρηματοδότησης της μελέτης από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ.

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της ξηρασίας και της ανομβρίας που απειλεί την αγροτική παραγωγή, ο υπουργός τόνισε: «Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου και θα πω ότι ο Daniel στη Θεσσαλία ήταν η μεγάλη αφορμή προκειμένου να δημιουργηθεί, σιγά σιγά, ένας μηχανισμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων, κυρίως για να διασφαλίσουμε την επάρκεια της άρδευσης, αλλά βεβαίως και για να θωρακιστούμε ταυτόχρονα με αντιπλημμυρικά έργα».

Ο ΥπΑΑΤ πρόσθεσε πως, σε επίπεδο περιφερειών, ιδίως εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού, θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης.

«Το θέμα της διαχείρισης του νερού μπορεί αυτήν τη στιγμή να απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις, πρέπει όμως να το δει κανείς σε μια μεσομακροπρόθεσμη προοπτική. Γνωρίζουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πάρα πολύ χαμηλά, ξέρουμε ότι μαζί με την έλλειψη νερού έχουμε και τα πλημμυρικά φαινόμενα, που λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και πιο συχνά, και ξέρουμε ότι αν δεν υπάρξει, πλέον, ένας κεντρικός μηχανισμός, ο οποίος σιγά σιγά θα μπορεί να βάλει μια τάξη και στη διαχείριση και στον εμπλουτισμό των υδάτων, αλλά βεβαίως και στην ίδια την αντιπλημμυρική προστασία, δεν θα μπορέσουμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα», ξεκαθάρισε.

Και συνέχισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήδη ιδρύθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που στελεχώνεται μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να διαχειρίζεται το νερό σε μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας».

ypaithros.gr