Μέχρι Παρασκευή 19 Ιουλίου η εξόφληση αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους Θεσσαλούς λόγω Daniel, στο 100% της ασφαλιστικής αξίας.

Οι βελτιώσεις που πρόκειται να γίνουν στα ποσά των αποζημιώσεων, είναι και η αιτία της καθυστέρησης που καταγράφεται στις αντίστοιχες πληρωμές, οι οποίες, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές του Οργανισμού Ασφάλισης Αγροτικής Παραγωγής διαβεβαιώνουν ότι μετά τις νέες οδηγίες του υπουργού, οι αποζημιώσεις θα κινηθούν στο 100% της ασφαλιστικής αξίας, χωρίς καμιά παρακράτηση, όταν είναι γνωστό ότι με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ η παρακράτηση υπερβαίνει το 26%.

Προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται και η εικόνα θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία των πιστώσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί επίσης, ότι παρά την καθυστέρηση που έχει υπάρξει, η διαδικασία εξόφλησης σ’ αυτή τη φάση θα αφορά το 70% των δικαιούχων αποζημίωσης, ενώ το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να περιμένει την επόμενη παρτίδα.

Λίγες μέρες ακόμη υπομονή φαίνεται πως πρέπει να κάνουν οι πλημμυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφοι από τον Daniel, καθώς η εξόφληση με 60 εκατ. ευρώ στο 70% των πορισμάτων έχει καθυστερήσει, με τις ζυμώσεις των τελευταίων ημερών να είναι έντονες ώστε να συμφωνηθούν τελικώς τα ποσά με τα οποία θα εξοφληθούν οι παραγωγοί στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ που πραγματοποιείται 9 Ιουλίου, θα ασχοληθεί με την εξόφληση των αποζημιώσεων από τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel και την τελική λίστα με τα ποσά που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες.

Όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας ο κ. Τσιάρας, το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ στα μέσα της εβδομάδας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν λόγω Daniel. Προέβλεψε μάλιστα μια «θετική» διόρθωση στα ποσά, σε μια προσπάθεια να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι αγρότες της περιοχής. Εννοώ ότι θα πάρουν αποζημιώσεις σε αυτό το ύψος που πραγματικά θα τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν ότι η ελληνική πολιτεία είναι δίπλα τους, δήλωσε ο κ. Τσιάρας. Ότι καταβάλλονται αποζημιώσεις με βάση την αξία του προϊόντος, με βάση το ασφαλιστικό ύψος του ΕΛΓΑ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Καθυστερημένη 20 ημέρες η εξόφληση από τον ΕΛΓΑ

Το ρεπορτάζ της προηγούμενης βδομάδας, ήθελε την παρέκκλιση σχεδόν 20 ημερών από το αρχικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών να οφείλεται κυρίως στο ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ύψος των ενισχύσεων σε κρίσιμες καλλιέργειες για τη Θεσσαλία, όπως το βαµβάκι. Οι αρμόδιοι του φορέα ενημέρωναν τηλεφωνικά τους αγρότες που καλούσαν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι πως η εξόφληση των χρημάτων θα γίνει μετά τις 15 Ιουλίου.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός εξήγησε σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου πως «είναι προτιμότερη μια ολιγοήμερη καθυστέρηση για να υπάρξει σωστή και δίκαιη αποζημίωση, παρά μια εξόφληση που πιθανόν να δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας».

Ελήφθη το μήνυμα των Ευρωεκλογών

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με τους αγρότες με στόχο την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο, σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει αναγνωσθεί και γίνονται οι διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε, τόνισε, οι αγρότες έχουν πεισθεί ότι υπάρχει κυβέρνηση που βρίσκεται στο πλευρό τους και όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα γίνεται παρέμβαση.

agronews.gr