Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί του Νομού Λάρισας, ιδιαίτερα οι δενδροκαλλιεργητές, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στα δέντρα και στα αμπέλια ο πρόσφατος παγετός, όταν ο υδράργυρος άγγιξε σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους -5 βαθμούς.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας «χτυπήθηκαν» σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε πρώτη φάση, κι ενώ συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά οι αμυγδαλιές (που ήταν στο καρπίδιο), όπως και τα αμπέλια, αλλά και ροδάκινα και νεκταρίνια, που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης, αρκετοί αγρότες προσπάθησαν να περιορίσουν τις ζημιά, ανάβοντας φωτιές στα κτήματά τους, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτοδιοίκηση, ΕΛΓΑ και Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε διαδικασία αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι παραγωγοί δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι «το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες». Έναν ακόμη Μάρτιο, οι παραγωγοί είναι στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η καλοκαιρία που προηγήθηκε συντέλεσε στο να ανθίσουν τα δέντρα και ο παγετός της 20ής Μαρτίου τα κατέστρεψε.

Στον Τύρναβο, οι αμπελοκαλλιεργητές είναι ανάστατοι, καθώς το 2023 είχαν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές του περονόσπορου, πέρυσι της ακαρπίας και φέτος ήρθε ο παγετός να ολοκληρώσει την καταστροφή και να θέσει θέμα επιβίωσης των παραγωγών και βιωσιμότητας του κλάδου. Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ «σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών».


Εικόνες από την αυτοψία για τις ζημιές στη Θεσσαλία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου, Χρήστος Τασούλας, ανέφερε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των παραγωγών μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για παρατεταμένη παγωνιά (σ.σ. από τις 12.00 το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης 19/3). Ο παγετός ήταν έντονος και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε κάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες – κλαδέματα, ραντίσματα κ.ά. Η συνέχεια είναι δύσκολη. Σκεφτείτε ότι, στα αχλάδια, το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Όπως και να έχει, με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν, αυτές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος». Από την πλευρά του, ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα Συκουρίου, Κώστας Μητροδήμος, επαναφέρει για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα επιδότησης και ενίσχυσης των παραγωγών για αντιπαγετική – αντιχαλαζική προστασία: «Τόσα χρόνια, το κράτος, με τις όποιες αποζημιώσεις καταβάλλει, έστω με καθυστέρηση, θα μπορούσε να επιδοτήσει αντιπαγετικά συστήματα για να γλιτώσουμε και εμείς και ο Οργανισμός την καταστροφή. Η πολιτεία επιδοτεί την αντιπαγετική προστασία στα εσπεριδοειδή της Πελοποννήσου, αλλά όχι στις ευαίσθητες αμυγδαλιές του θεσσαλικού κάμπου. Εάν θυμηθούμε και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν πέρυσι σε συναδέλφους μας της Μαγνησίας και όχι του Νομού Λάρισας, τότε φαίνεται ότι πράγματι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται ένα εκατομμύριο δέντρα με αμυγδαλιές, ενώ συνολικά στον νομό καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 720 ευρώ το στρέμμα, οπότε όλοι καταλαβαίνουν ότι η όποια αποζημίωση δοθεί σε καμία περίπτωση δεν θα καλύψει την φετινή απώλεια παραγωγής.

ypaithros.gr