“Το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου είναι μια θανατηφόρα ασθένεια η οποία έχει εισαχθεί από την Βόρεια Αμερική και πλέον στα πλατάνια της Κοιλάδας των Τεμπών”, επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Ζωή Φτίκα, μιλώντας στην ΕΡΤ 3 .
“Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίσθηκε στην Καλαμάτα και έπειτα στην Ήπειρο για να φθάσει στη συνέχεια στα Τρίκαλα και τώρα στην Κοιλάδα των Τεμπών όπου φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά πλατάνια τα οποία έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και είναι καταδικασμένα καθώς δεν υπάρχει τρόπος διάσωση τους”, υποστήριξε η κα Φτίκα, τονίζοντας ότι έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια και σε άλλες περιοχές.
"Ήδη το δασαρχείο Λάρισας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την μη εξάπλωση της ασθένειας”, δήλωσε η δασάρχης Λάρισας, Νατάσα Μπάκαβου, σημειώνοντας, ότι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο μεταχρωματισμός του ξύλου, που παρατηρείται μετά την απομάκρυνση του φλοιού.
“Τα πλατάνια που είναι προσβεβλημένα στην Κοιλάδα των Τεμπών έχουν σημαδευτεί για να υλοτομηθούν με όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις για να περιοριστεί η εξάπλωση της παθογόνου, που μπορεί να γίνει μέσα από εργαλεία, αλυσοπρίονα, τσεκούρια, εκ σκαπτικά μηχανήματα που πληγώνουν το ριζικό σύστημα των δένδρων και αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα κομμένα δένδρα”, δήλωσε η κα Φτίκα.
Μεγάλη είναι η αγωνία του Δήμου Τεμπών και του Δασικού Συνεταιρισμού Ομολίου που ενημερώθηκαν τόσο από την κα Ζωή Φτίκα, όσο και από την δασάρχη Λάρισας, Νατάσα Μπάκαβου, για τους κινδύνους που διατρέχει η μαγευτική Κοιλάδα των Τεμπών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης ζήτησε από τους κατοίκους του δήμου να ενημερώνουν όταν πέφτει στην αντίληψη τους, πλάτανος η πλατάνια, που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, ώστε το δασαρχείο να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την μη εξάπλωση της ασθένειας.
Ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Ομολίου, Γιώργος Εμμανουήλ, τόνισε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του δασαρχείου από την στιγμή που εμφανίστηκε στην περιοχή η ασθένεια, ενώ προχώρησαν και σε κοπές δένδρων για την προστασία των πολιτών και της περιοχής.
Σύμφωνα με τους δασολόγους , κυριότερος παράγοντας διάδοσης του παθογόνου θεωρείται ο άνθρωπος. Για το λόγο αυτό τα μηχανήματα η τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτόμηση τους η για εργασίες εκσκαφής γύρω από τα πλατάνια θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.
Το ξύλο από τα προσβεβλημένα δένδρα πρέπει να καταστρέφεται με καύση από πιστοποιημένο φορέα ενώ δεν επιτρέπεται η μεταφορά του και η χρήση ως καυσόξυλο. Τέλος να σημειωθεί ότι με την υλοτομία των δένδρων δεν σταματά η διάδοση του μύκητα μέσω των ριζών, για αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται ζιζανιοκτόνο στα γειτονικά δένδρα με στόχο τη νέκρωση των ριζών τους.