
Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου από την εικόνα που αντικρίζουν στα δέντρα τους, καθώς τα πανελλαδικώς γνωστά φρούτα τους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου, Χρήστο Τασιούλα, «η απώλεια παραγωγής στα βερίκοκα ποικιλίας Μπεμπέκου ξεκινά από 80% και φτάνει έως 100%, λόγω της παγωνιάς του Μαρτίου, των βροχοπτώσεων που ακολούθησαν και της διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνεταιρισμός μας πέρυσι συγκόμισε 700 τόνους και φέτος μετά βίας θα μαζέψουμε 50 τόνους.
Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και στα επιτραπέζια βερίκοκα». Όσον αφορά τα βιομηχανικά ροδάκινα, που προορίζονται για κομπόστα, ο ίδιος προσθέτει ότι «η απώλεια παραγωγής ξεκινά από 30% και φτάνει το 70%, ανάλογα με την ποικιλία, ενώ σε όλες τις ποικιλίες παρατηρούνται φαινόμενα παραμόρφωσης, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να μη δέχονται να τα παραλάβουν. Έτσι, μετά την απώλεια παραγωγής έχουμε και απώλεια εισοδήματος. Η συγκομιδή στα βιομηχανικά ροδάκινα θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου περίπου, με την ποικιλία “Κατερίνα”, και θα ακολουθήσουν η Α37, η Άνδρος και, στο τέλος, η Έβερτ».
Ίδια είναι η κατάσταση και με τα αχλάδια. «Στα βιομηχανικά, η απώλεια είναι ολοκληρωτική (στις ποικιλίες Williams, Highland και Sissy), ενώ στο επιτραπέζιο φτάνει το 70%. Να σημειωθεί ότι η περιοχή είχε ζημιές και πέρυσι στα αχλάδια. Ζητάμε τη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς ολόκληρη η επαρχία και ο νομός εξαρτώνται άμεσα από την πορεία των προϊόντων αυτών, όπως και οι βιομηχανίες και κατ’ επέκταση και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές. Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, που πρέπει να λυθεί με πολιτική βούληση», καταλήγει ο κ. Τασιούλας.
Τιμές
Σχετικά με τις τιμές, πέρυσι οι παραγωγοί είχαν πουλήσει τα βιομηχανικά βερίκοκα 38 λεπτά και φέτος, ελλείψει παραγωγής, η προσδοκώμενη τιμή κυμαίνεται στα 60 λεπτά. Στο βιομηχανικό ροδάκινο, από τα 34 λεπτά πέρυσι, οι προσδοκίες κάνουν λόγο για 40 λεπτά. Τέλος, στο αχλάδι, που οι τιμές πέρυσι ήταν 60-70 λεπτά στο επιτραπέζιο, οι προσδοκίες ανέρχονται στο 1 ευρώ, και στα βιομηχανικά, από 45 λεπτά, οι συμφωνίες αναμένεται να κλείσουν στα 65 με 70 λεπτά.
Γιώργος Ρούστας (ypaithros.gr)