Τα παράνομα φυτοφάρμακα αμφίβολης ποιότητας, ορισμένα από οποία είναι επικίνδυνα για τις καλλιέργειες κι έχουν παράλληλα σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αλλά και το περιβάλλον, κυκλοφορούν στην ύπαιθρο της Μαγνησίας, με τους γεωπόνους να χτυπούν «καμπανάκι» για τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν στη γη.
Οι χαμηλές τιμές των «μαϊμού» φυτοφαρμάκων αποτελούν δέλεαρ για πολλούς παραγωγούς και δυστυχώς μπροστά στην ανάγκη μείωσης του κόστους πέφτουν στην «παγίδα» και κάνουν προμήθειες αμφιλεγόμενων εφοδίων, αψηφώντας τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στην πορεία.
«Είναι πλέον μάστιγα. Στην αγορά καταλήγουν από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων φυτοφάρμακα τα οποία είναι αρκετά επικίνδυνα για τις καλλιέργειες. Η δραστική ουσία που περιέχουν δεν είναι μόνο αναποτελεσματική αλλά και αρκετά επικίνδυνη καταστροφική για τις καλλιέργειες. Επιπλέον, δεν τηρούνται οι οδηγίες και οι κανονισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος.
Σύμφωνα με τον ίδιοι οι τιμές τους είναι προκλητικά χαμηλές. Η συσκευασία του ενός λίτρου πωλείται 15-20 ευρώ, κατά 30% χαμηλότερη τιμή από τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά του Βόλου και σ’ όλη την Ελλάδα.
Οι συνέπειες χρήστης τους ξεκινούν από σημαντικές βλάβες στις καλλιέργειες μέχρι να μειωθεί ή και να καταστραφεί ολοκληρωτικά η σοδειά.
Η πρόσφατη κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων προερχομένων από την Τουρκία, τα οποία εντοπίστηκαν στην Ημαθία, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το πρόβλημα.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, συνελήφθησαν 7 μέλη εγκληματικής ομάδας, που εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.
Τα «μαϊμού» φυτοφάρμακα ήταν αποθηκευμένα σε φιάλες του ενός λίτρου, οι οποίες έφεραν ετικέτες γνωστών εταιρειών αλλά στην πραγματικότητα περιείχαν παραποιημένα προϊόντα,
«Εμείς ως γεωπόνοι φροντίζουμε επισταμένα να ενημερώνουμε τους παραγωγούς πως τα παράνομα φυτοφάρμακα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς ο αγρότης δεν γνωρίζει ουσιαστικά τι ψεκάζει στο χωράφι του και επιπροσθέτως η ποιότητα δεν είναι η ενδεδειγμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποδοτικότητα που θα έχει στη συνέχεια η καλλιέργεια. Στην πλειοψηφία τους περιέχουν αγνώστου ταυτότητας φυτοτοξικές ουσίες που είναι σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ρισκάρουν οι αγρότες», κατέληξε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κούντριας
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)