Έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς για μαθητές και σχολεία αποτελεί ο Βόλος. Από το φθινόπωρο, αλλά κυρίως μετά τα Φώτα, παρατηρείται αύξηση στην προσέλευση μαθητών στην πόλη, η οποία συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πλούσια ιστορία και πολιτισμό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει αύξηση στις προτιμήσεις των μαθητών για τη Μαγνησία. Μετά τον κορωνοϊό ξεκίνησε πολύ καλή ροή και από τον Φεβρουάριο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την πόλη μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες κρατήσεις έχουν γίνει σε ξενοδοχεία στον αστικό ιστό, σε Αγριά, Πορταριά, Μακρινίτσα, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία που να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν μεγάλα γκρουπ και πολλά άτομα. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει σε ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι και την Αγριά κι από Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά. Ζήτηση υπάρχει από τους εκδρομείς και για την Αγχίαλο και για τις Αλυκές όπου κι εκεί υπάρχουν ξενοδοχεία».
Ο κ. Ζαφείρης εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των μαθητών είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσέλευση και από σχολεία από την υπόλοιπη χώρα. «Αποτελεί μια «ένεση» για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ωστόσο, χρειάζεται να βρούμε προτάσεις για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Βισβίκης, ταξιδιωτικός πράκτορας του Vis Travel, επεσήμανε ότι «οι σχολικές εκδρομές ξεκίνησαν από τα μέσα φθινοπώρου κι όσο μπαίναμε στον χειμώνα πολλαπλασιάζονταν. Πλέον, δεν πηγαίνουν μόνο οι τελευταίες τάξεις των Λυκείων, αλλά όλες οι τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλες αυτές οι μετακινήσεις είναι μια ανάσα».
Ο κ. Βισβίκης συμπλήρωσε ότι η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο, και μέσα στην εβδομάδα υπάρχει προσέλευση μαθητών και σχολείων.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στις διαστάσεις του σχολικού τουρισμού στην τοπική κι εν γένει ελληνική οικονομία. Όπως είπε, «όλα τα σχολεία ακόμη και τα Δημοτικά πηγαίνουν εκδρομές σε όλη την Ελλάδα, 3-4 ημέρες, όχι παραπάνω. Υπάρχουν και σχολεία από την περιοχή μας που πάνε εκδρομές στην Ευρώπη, σε πόλεις του εξωτερικού, ωστόσο, ο κύριος όγκος κινείται εντός της Ελλάδας. Αντίστροφα σε ό,τι αφορά στις αφίξεις στον Βόλο δεν υπάρχει ξενοδοχείο από τα Φώτα μέχρι και το Πάσχα που να είναι άδειο. Μέχρι και τη Ν. Αγχίαλο είναι όλα κλεισμένα από σχολικά γκρουπ. Ακόμη και πολυτελή ξενοδοχεία είναι γεμάτα, γιατί εκεί κλείνουν σχολεία από μεγάλα αστικά κέντρα».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην προστιθέμενη οικονομική αξία που κερδίζει η περιοχή από τις σχολικές εκδρομές, καθώς οι μαθητές αφήνουν χρήματα κι αυξάνουν τον πολλαπλασιαστή χρήματος, σε πολλούς κλάδους, όπως λεωφορεία, ξενοδοχεία, εστίαση, καφέ κ.ά.
e-thessalia.gr