Στα 48 ανέρχονται τα αρτοποιεία που έχουν κλείσει στη Μαγνησία την τελευταία πενταετία εκ των οποίων μάλιστα τα 42 στην περιοχή του Βόλου, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης αλλά και του υψηλού κόστους λειτουργίας. Είναι ενδιαφέρον πως από τους 48 φούρνους της γειτονιάς που έβαλαν λουκέτο, ελάχιστοι αφορούσαν συνταξιοδοτήσεις.
Το φορολογικό, το ενεργειακό, αλλά και οι πρόσθεσες επιβαρύνσεις από νέες ψηφιακές διασυνδέσεις φέρνουν σε όλο και πιο δυσχερή οικονομική θέση τα αρτοποιεία που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας τόνισε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους φούρνους της γειτονιάς. Από την πανδημία και δώθε και κυρίως από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τα κτυπήματα είναι συνεχή, το ένα μετά το άλλο. Πρώτα ήταν η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, ενώ ακολούθησε και η πολύ ακριβή ενέργεια. Πριν δύο χρόνια υπήρχαν και οι επιδοτήσεις της πολιτείας, αλλά τώρα έχουν σταματήσει, ενώ αυξάνεται ξανά η τιμή της κιλοβατώρας. Παράλληλα υπάρχει και ο νέος φορολογικός νόμος που μας φέρνει σε πολύ δυσχερή θέση με τον διπλασιασμό σε αρκετές περιπτώσεις του φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες, όπου συγκαταλέγονται και τα αρτοποιεία».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μείωση της κατανάλωσης στα αρτοποιεία της γειτονιάς η οποία αγγίζει το 15% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Οι καταναλωτές στον Βόλο μετά τις πλημμύρες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, καθώς έχουν διαθέσει οικονομικά ποσά για την επισκευή των σπιτικών τους, την αντικατάσταση των οικοσυσκευών, την επιδιόρθωση ζημιών σε υποδομές και οχήματα. Και το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ, παρά τις αποζημιώσεις που δίνονται. Και αυτή η δυσκολία στην κατανάλωση φαίνεται γενικότερα όχι μόνο στα αρτοποιεία, αλλά και σε άλλους κλάδους» επισήμανε ο κ. Τσουράπας.
Όλο αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αποτυπώνεται στα στοιχεία του σωματείου αρτοποιών σύμφωνα με τα οποία την τελευταία από το 2020 μέχρι και το 2024 έχουν κλείσει κοντά στα 48 αρτοποιεία.
«Η συντριπτική πλειονότητα των αρτοποιείων που έκλεισαν ήταν μέσα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου» ανέφερε ο κ. Τσουράπας και συμπλήρωσε πως «ελάχιστα λουκέτα αφορούσαν συνταξιοδοτήσεις, όπου και πάλι αν οι εποχές ήταν καλές, θα προέκυπταν διάδοχοι. Πολλοί συνάδελφοι έκαναν αλλαγή επαγγέλματος για να επιβιώσουν».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι καταναλωτές συνεχίζουν να στηρίζουν τα αρτοποιεία, της γειτονιάς, γιατί ξέρουν ότι θα βρουν προϊόντα που είναι φρέσκα, με ποιοτικές πρώτες ύλες και με φτιαγμένα με το μεράκι του αρτοποιού».

Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)