Προχωρά ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι στην χώρα μας, με τις αποδόσεις να είναι διαφορετικές ανάλογα την κάθε περιοχή.

Στις περιοχές που είχαμε βροχοπτώσεις έχουμε μια καλή εικόνα, ενώ σε περιοχές που επλήγησαν από ξηρασία η παραγωγή είναι μειωμένη και με προβλήματα ποιότητας.

Στην Θεσσαλία στα χωράφια που έπαθαν ζημιές από την θεομηνία υπάρχουν χαμηλές αποδόσεις και προβλήματα ποιότητας και για αυτό οι παραγωγοί ελπίζουν σε μια καλή τιμή για να έχουν κάποιο εισόδημα να ζήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές όσα χωράφια σπάρθηκαν νωρίς και έκαναν καλό ριζικό σύστημα άντεξαν στην ξηρασία του Απριλίου αλλά όσα σπάρθηκαν αργά έχουν μειωμένες αποδόσεις.

Ο Xρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός σιτηρών από την Λάρισα, αναφέρει ότι «υπάρχουν χωράφια αρδευόμενα που έφτασαν 580 έως 600 κιλά αποδόσεις. Ο μέσο όρος κυμαίνεται από 300 έως 350 κιλά. Αυτή την εποχή κανένας δεν βιάζεται να πουλήσει και να κλείσει τιμή. Όσοι έχουν δυνατότητα θα κάνουν αποθήκευση.

Πολλοί επίσης θα παραδίνουν ανοικτά περιμένοντας μια αύξηση της τιμής. Έχουν υπογραφεί κάποια συμβόλαια με κατώτερη τιμή στα 30 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί περιμένουν φέτος τιμές από 38 έως 40 λεπτά το κιλό».

agrotypos.gr