
Στιγμές παράδοσης και ανεμελιάς που μας ενώνουν
Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας γιορτάζεται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας με διαφορετικά έθιμα. Το μόνο «έθιμο» στο οποίο όλοι οι Έλληνες από το βορρά μέχρι το νότο, συμφωνούν και πράττουν σχεδόν ευλαβικά κάθε χρόνο, είναι η οικογενειακή συγκέντρωση και το ψήσιμο του καλού κρέατος την Κυριακή του Πάσχα. Είτε πρόκειται για αρνί, είτε για κατσίκι αυτή η παράδοση παραμένει ίδια και απαράλλακτη.
Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το πώς πρέπει να γιορτάσουμε την Κυριακή του Πάσχα, το τραπέζι είναι πάντα γεμάτο από διάφορους μεζέδες που συμπληρώνουν τέλεια τα κρεατικά και δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι για όλους. Ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο είναι το απαραίτητο συστατικό για να συνοδεύσει το γεύμα και να ζωντανέψει το πασχαλινό τραπέζι με γέλια και τσουγκρίσματα ποτηριών. Αμέσως μετά, έρχεται ένα άλλο τσούγκρισμα, εκείνο των αυγών, στο οποίο ο τυχερός νικητής είναι σχεδόν κάθε χρόνο ο ίδιος, γιατί έχει μάθει κάποιο κόλπο που κανείς άλλος δεν γνωρίζει.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες αγαπούν την Κυριακή του Πάσχα. Κάποιοι περιμένουν με ανυπομονησία τα αγαπημένα τους κρεατικά μετά τη νηστεία. Άλλοι χαίρονται τη συντροφιά συγγενών και φίλων. Κάποιοι άλλοι βρίσκουν αφορμή για γλέντι καθώς με λίγο Δεκαράκι στο ποτήρι και η Κυριακή του Πάσχα παίρνει άλλη διάσταση. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί οι «άρχοντες ψήστες» που έχουν ξυπνήσει από πολύ νωρίς για να βάλουν τη φωτιά και περνούν την ημέρα τους πάνω από τα κάρβουνα, απολαμβάνοντας το τσιπουράκι τους και βλέποντας τους καλεσμένους τους να απολαμβάνουν τους κόπους τους.
Δεν έχει σημασία γιατί η Κυριακή του Πάσχα είναι σημαντική για σένα ή ποιο έθιμο είναι το αγαπημένο σου. Σημασία έχει αυτό που σε ενώνει με τους υπόλοιπους του πασχαλινού τραπεζιού, η αίσθηση της χαράς και της ανεμελιάς όταν όλοι μαζί τσουγκρίζετε τα ποτήρια σας με το καθιερωμένο μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι και λέτε και του χρόνου.
Γιατί μπορεί να μπλέκουμε έθιμα και γεύσεις αλλά στο τσίπουρο Δεκαράκι μόνο! Καθώς είναι το μοναδικό που παράγεται από μια ποικιλία σταφυλιών και μόνο. Η καθαρότητα στη γεύση του είναι εγγυημένη, όποια ποικιλία και να διαλέξεις Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης. Ενώ αποτελεί και το κατάλληλο συνοδευτικό για την ιδανική Κυριακή του Πάσχα.