Το υψηλό κόστος στην εκτροφή των ζώων και στη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων, έχει οδηγήσει σταδιακά στην αποχώρηση όλο και περισσότερων κτηνοτρόφων από το δύσκολο κατά τα άλλα συγκεκριμένο επάγγελμα.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την κτηνοτροφία, η οποία αργοπεθαίνει όχι μόνο γιατί μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και επειδή περιορίζεται ο πληθυσμός των ίδιων των κτηνοτρόφων.
Η πρόεδρος του συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, κ. Χαρούλα Διβάνη, μίλησε στο formedia radio 99,8 και τόνισε πως η αύξηση του κόστους παραγωγής γίνεται όλο και δύσκολα διαχειρίσιμη για τους κτηνοτρόφους. Από την πανδημία και μετά οι καταστάσεις είναι και πιο δυσμενείς. Μόνο το κόστος για τις ζωοτροφές να υπολογίσουμε, είναι αρκετό για να διαπιστώσουμε το μέγεθος των δυσκολιών. Ύστερα υπάρχει το υψηλό κόστος και στην ενέργεια, με την οποία λειτουργούν οι κτηνοτροφικές μονάδες.
«Μέχρι και 20% εκτιμάται ότι έχει μειωθεί ο πληθυσμός των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία» τόνισε η κ. Διβάνη, προσθέτοντας πως «οι κτηνοτρόφοι αποχωρούν από το επάγγελμα και στρέφονται αλλού, για να μην έχουν το καθημερινό άγχος της επιβίωσης. Πουλούν τα ζώα τους σε χαμηλές τιμές και αλλάζουν επάγγελμα».
Η ίδια σημείωσε πως μπορεί η τιμή στο γάλα να έχει αυξηθεί φέτος σε σχέση με πέρσι γύρω στο 15-20%, αλλά τα έσοδα δεν καλύπτουν με τίποτα την τεράστια αύξηση των εξόδων.
Στους κτηνοτρόφους δεν ήταν «σύμμαχος» φέτος ούτε ο καιρός, αφού δεν έβρεξε πολύ, δεν υπήρξε βλάστηση και οι κτηνοτρόφοι ήταν αναγκασμένοι να προσφέρουν ζωοτροφές για να φάνε τα ζώα τους.
Το τελευταίο διάστημα οι κτηνοτρόφοι έλαβαν μια οικονομική βοήθεια από το κράτος για το υψηλό ενεργειακό κόστος. «Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι βοηθήθηκαν με ένα ποσό γύρω στα 1.000-2.000 ευρώ, αλλά αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για δεκαπέντε μέρες».
Στην πανδημία οι κτηνοτρόφοι έλαβαν την πρώτη οικονομική ενίσχυση, ενώ ακολούθησε και άλλη μία που αφορούσε στο 2% επί του τζίρου, η οποία, σύμφωνα με την κ. Διβάνη, ήταν πολύ περιορισμένη.
Η όλη κατάσταση έχει επιδράσει και στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, κάτι που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, θα φανεί και στην περίοδο του Πάσχα.

e-thessalia.gr