Η συγκομιδή ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες στο Θεσσαλικό κάμπο, ενώ οι αποδόσεις προβλέπονται χαμηλότερες από πέρυσι και τα συμβόλαια ζυθοποιίας ξεκινάνε από 0,20 λεπτά το κιλό

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Τσαγκάρης, Υπεύθυνος Δημητριακών στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», «στην περιοχή μας η συγκομιδή κριθαριού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, εκτός από ορισμένα χωράφια σε πιο ψηλά υψόμετρα.

Τα μηχανήματα αναμένεται να μπουν άμεσα, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες. Οι ξηρασίες κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οδήγησαν σε καταστροφή της παραγωγής σε μερικά χωράφια. Επίσης, είχαμε κάποια θέματα με μυκητολογικές ασθένειες.

Οι βροχές μέσα στο Μάιο θα μπορούσαν να βοηθήσουν πιθανώς μόνο σε ορισμένες πιο όψιμες παραγωγές. Τα συμβόλαια ζυθοποιίας ξεκινάνε 20 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή παραγωγού για το κριθάρι αυτή τη στιγμή είναι στα 15-17 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατύκαμπου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο, «Η συγκομιδή του κριθαριού στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει σε 10-15 ημέρες. Οι ποσότητες αναμένονται μειωμένες σχετικά με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και επειδή τα στρέμματα που σπάρθηκαν είναι επίσης λιγότερα από πέρυσι.

Η ποιότητα φαίνεται πως θα είναι μέτρια εξαιτίας τόσο της ανομβρίας τους προηγούμενους μήνες, όσων και των πλημμυρών. Η τιμή του κριθαριού κρίνεται μέρα με τη μέρα και πάνω στον αλωνισμό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα του κριθαριού».

Ζυγουράκη Αικατερίνη Γλυκερία (agrotypos.gr)