Ένα κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στους Αμπελοκήπους ενώνει τις τελείες στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Πρόκειται για το κατάστημα απ’ όπου αγοράστηκαν τα δύο κινητά τηλέφωνα που οι δράστες της δολοφονίας χρησιμοποίησαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες κατά την εκτέλεση του σχεδίου τους.

Οι συσκευές ανήκουν σε δύο αχυρανθρώπους από το Μπαγκλαντές και ενεργοποιήθηκαν την ημέρα της δολοφονίας (9 Απριλίου 2021) αλλά και την παραμονή, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι το αρχικό σχέδιο των δραστών ήταν να εκτελέσουν τον Καραϊβάζ την 8η Απριλίου, δηλαδή ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος φέρεται να διατηρεί επαφή με δύο άνδρες που το 2015 είχαν κατηγορηθεί από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών ότι συμμετείχαν σε ομάδα μπράβων που πουλούσε προστασία σε 150 καφέ και μπαρ στην Αττική.

Ο πρώτος απ΄ αυτούς περιγράφεται ως ο αρχηγός της σπείρας. Μετά από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, το 2020 στη Βάρη είχε γίνει έρευνα στο κινητό του τηλέφωνο και είχαν βρεθεί επικοινωνίες του με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος στους Αμπελοκήπους.

Ο δεύτερος περιγράφεται ως το δεξί χέρι του αρχηγού της ομάδας μπράβων. Στο σπίτι του οι αστυνομικοί είχαν το 2015 κατάσχει κάρτες sim αγορασμένες από το ίδιο κατάστημα. Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου ο ίδιος έστειλε γραπτό μήνυμα στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού.

Με αυτή την αλληλουχία δεδομένων (έχει αποτυπωθεί στη δικογραφία) η αστυνομία επιδιώκει να καταδείξει ότι οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ προέρχονται από τη συγκεκριμένη ομάδα της Greek Mafia. Πιθανό δε και να σκιαγραφήσει τον ηθικό αυτουργό δίχως από τη δικογραφία να λείπουν τα νοηματικά – αποδεικτικά άλματα.

Στη συγκεκριμένη ομάδα εξάλλου είχε προκύψει κατά την έρευνα του 2015 ότι συμμετείχε και το ένα από τα αδέλφια (φωτο) που συνελήφθησαν την Παρασκευή για την εκτέλεση του δημοσιογράφου. Στα δικαστικά έγγραφα εκείνης της υπόθεσης αναφέρεται ότι ο συλληφθείς εισέπραττε για προστασία χρήματα από συγκεκριμένο κατάστημα του Κεραμεικού.
Επικαλούμενη πληροφορίες από ανώνυμες πηγές, η αστυνομία αποδίδει στην ίδια ομάδα και τη δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη το 2021 έξω από γυμναστήριο στο Γαλάτσι. Στα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης Καραϊβάζ αναφέρεται ότι στο «Ανθρωποκτονιών» και το «Εκβιαστών» της Ασφάλειας είχαν φτάσει πληροφορίες ότι τέσσερα συγκεκριμένα άτομα σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον Κοντογιώργη. Πρόκειται για τα δύο αδέλφια που συνελήφθησαν για την υπόθεση Καραϊβάζ, τον φερόμενο ως υπαρχηγό της ομάδας και ένα ακόμα άτομο.

Την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου οι τρεις από τους τέσσερις βρίσκονταν και κινούνταν μαζί, όπως προκύπτει από τη λειτουργία των κινητών τους τηλεφώνων. Το κρίσιμο διάστημα λίγο πριν και λίγο μετά τη δολοφονία οι συσκευές και των τριών βρίσκονται σε παύση.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας εξετάστηκε από τους αστυνομικούς, δίχως να αρνηθεί τη γνωριμία του με τα αρχηγικά μέλη της ομάδας εκβιαστών. Υποστήριξε ότι οι επικοινωνίες με τον αρχηγό αφορούσαν θέματα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος τηλεφωνούσε στον υπαρχηγό του κυκλώματος «για ξεμάτιασμα».

Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή