"Θα γίνει πόλεμος”. Η φράση αυτή ανήκει στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού στην εσπερίδα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος που διεξήχθη στα Φάρσαλα, αναφερόμενος σε όσους επιχειρούν να σταματήσουν την βαμβακοκαλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο.
“Η μεταποίηση του Ελληνικού βαμβακιού μειώνει τις εισαγωγές για τον Έλληνα καταναλωτή και αυξάνει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στην Χώρα. Ειδικά για την Θεσσαλία.
Το εισόδημα των 15.000 αγροτικών οικογενειών από την πώληση του συσπόρου βαμβακιού είναι 210 εκ€ και επιπλέον συνδεδεμένη επιδότηση από την ΚΑΠ 65 εκατ. €.
Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού για την Θεσσαλία είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ και του βαμβακόσπορου 45 εκ. ευρώ ετησίως.
Η μεταποίηση των 50.000 τόνων (100.000 τόνοι ετήσια παραγωγή) εκκοκκισμένου βαμβακιού στη Θεσσαλία θα φέρει έσοδα στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 2 δις ευρώ ετησίως μέσω των εξαγωγών και αποτροπής των εισαγωγών.
Επίσης θα δημιουργήσει περίπου 6.500 άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας , μόνο στον μεταποιητικό τομέα στην Θεσσαλία. Αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκ,. ευρώ σε μισθούς, εισφορές κλπ στην τοπική οικονομία.
Η μεταποίηση αυτή θα απαιτήσει περίπου επενδύσεις αξίας 600-700εκ. ευρώ.
0,7 δις ευρώ επενδύσεις θα φέρουν 20 δις ευρώ τζίρο και 5 δις ευρώ έσοδα στην τοπική οικονομία στη δεκαετία”.
Την αντίθεση του στην μείωση της καλλιέργειας βάμβακος στη Θεσσαλία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμαβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην απώλεια περίπου του 30% της παραγωγής βάμβακος της χώρας που οδήγησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ σχεδόν το 40% των εκκοκκιστικών μονάδων σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα υπέστησαν σημαντικές ζημίες.
Στην εσπερίδα παρουσιάστηκαν αποτελέσματα και μελέτες για το βαμβάκι, όπως και η συνεργασία με τους παραγωγούς που προωθεί το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος που προωθεί σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές που αποβλέπουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία του περιβάλλοντος.
Πάντως, όλοι συμφώνησαν ότι το βαμβάκι είναι ο βασιλιάς του κάμπου , με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ΔΟΒ και τους παραγωγούς να ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε η καλλιέργεια βάμβακος να έχει μέλλον και προοπτικές.