Εν μέσω διπλωματικών διεργασιών για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας στη βάση του σχεδίου Μπάιντεν, η Χεζμπολάχ συστηματικά κλιμακώνει στο βόρειο μέτωπο με καταιγισμό ρουκετών που έχουν προκαλέσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στον απόηχο της 7ης Οκτωβρίου είναι οι σφοδρότερες από τον πόλεμο του 2006, και υπό το φως της νέας κλιμάκωσης η κυβέρνηση Νετανιάχου δηλώνει έτοιμη για «ισχυρή δράση» προς αποκατάσταση της ασφάλειας στο βορρά.
Οι δηλώσεις διά στόματος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ καταδεικνύουν πως η στιγμή πλησιάζει για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με το βόρειο μέτωπο. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας των συνοριακών συγκρούσεων και των ρουκετών της Χεζμπολάχ, και οκτώ μήνες μετά δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν. Ανάλογος είναι ο αριθμός των εκτοπισμένων στο νότιο Λίβανο.
Η πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στο βόρειο Ισραήλ εντείνεται μετά και τις φωτιές που έχουν κάψει 3.500 στρέμματα γης, και μία ευρεία στρατιωτική επιχείρηση δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών εάν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο διά της διπλωματίας, κάτι που δεν έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γαλλία.
Στο βόρειο Ισραήλ βρέθηκαν σε διάστημα 24ώρου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χέρζι Χαλέβι, καθώς και ο Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργός Άμυνας και νυν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Νετανιάχου.
Και μόνο διά της παρουσίας τους είναι σαφές ότι το Ισραήλ βρίσκεται πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου να εξαπολύσει μαζική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ένα αποφασιστικό χτύπημα στα σύνορα είναι αυτό που ζητούν ταυτόχρονα οι ακροδεξιοί εταίροι στην κυβέρνηση Νετανιάχου προεξάρχοντος του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ.
Επισκεπτόμενος στρατιωτική βάση στα βόρεια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για «πολύ ισχυρή δράση», λέγοντας ότι η ασφάλεια θα αποκατασταθεί «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του στρατηγού Χέρζι Χαλέβι στη περιοχή και η δήλωση ότι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) είναι έτοιμες «να κινηθούν για επίθεση». Το Ισραήλ προσεγγίζει το σημείο για τη λήψη απόφασης, δήλωσε ο στρατηγός Χαλέβι.
Ο Μπένι Γκαντς από πλευράς του δήλωσε κατά τη χθεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε στο βορρά ότι οι εχθροπραξίες στα σύνορα θα αντιμετωπιστούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είτε με διπλωματική συμφωνία είτε με στρατιωτική κλιμάκωση.
Η Χεζμπολάχ, ο ισχυρότερος πληρεξούσιος στο δίκτυο τρομοκρατίας που έχει απλώσει το Ιράν στη Μέση Ανατολή, διατείνεται ότι δεν επιζητά έναν ανοιχτό πόλεμο, αλλά δηλώνει προετοιμασμένη να απαντήσει εφόσον αυτός ξεσπάσει, και παράλληλα αναφέρει πως δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία με το Ισραήλ εάν δεν προηγηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γαλλία που διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο, επιχειρούν εδώ και μήνες να αποτρέψουν ένα ευρύτερο πόλεμο πιέζοντας για συμφωνία που θα προβλέπει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα και την ενίσχυση της παρουσίας του στρατού του Λιβάνου. Σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί σε αυτοσυγκράτηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι «ανησυχεί όλο και περισσότερο» για την αύξηση της έντασης και τον «αναγκαστικό εκτοπισμό των αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων» που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με επιθέσεις.
Εν μέσω της γενικευμένης έντασης, στόχος πυρών έγινε η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Σύρος υπήκοος άνοιξε σήμερα το πρωί πυρ εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ και τραυματίστηκε πριν συλληφθεί, ανακοίνωσε ο λιβανικός στρατός. Ένας φρουρός ασφαλείας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την πρεσβεία, η οποία δεν αποσαφήνισε άμεσα πώς ή πόσο σοβαρά τραυματίστηκε. Η πρεσβεία έχει αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις και όλα τα μέλη του προσωπικού της είναι ασφαλή.
Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένας Σύρος υπήκοος άνοιξε πυρ και ότι οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν τραυμάτισαν τον δράστη, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ο στρατός ολοκλήρωσε την έρευνα στην περιοχή γύρω από την πρεσβεία και ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επικαλούμενα μάρτυρες, ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών για σχεδόν μισή ώρα πριν ο δράστης πυροβοληθεί και συλληφθεί. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σημείωσε ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βηρυτό, Λίζα Α. Τζόνσον, δεν βρισκόταν στη χώρα τη στιγμή του επεισοδίου.
Η αμερικανική πρεσβεία μεταφέρθηκε από το κέντρο της Βηρυτού στο βόρειο προάστιο Αουκάρ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας το 1983 που κόστισε τη ζωή 63 ατόμων και αποδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Χεζμπολάχ.
liberal.gr