Ο μουντός καιρός είναι γνωστό πως μας ρίχνει τη διάθεση. Για αυτό άλλωστε και τον χειμώνα περιμένουμε με ανυπομονησία το καλοκαίρι, για να μπορέσουμε να ξεσκάσουμε, να περάσουμε καλά και να έχουμε καλή διάθεση χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσουμε. Όταν όμως ο καύσωνας ξεκινάει, αναπολούμε με νοσταλγία τις κρύες μέρες του χειμώνα, τότε που ήμασταν χαρούμενοι γιατί μπορούσαμε να κάτσουμε στον καναπέ με την κουβέρτα και την ζεστή μας σοκολάτα και να είμαστε άνετοι και ξέγνοιαστοι!

Ναι, οι άνθρωποι είμαστε περίεργα πλάσματα και πάντα θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε, αλλά για να μας δώσουμε και ένα ελαφρύντικό μια  νέα έρευνα έρχεται να εξετάσει τις εναλλαγές της διάθεσης μας όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα.

Πως μας επηρεάζει ο καύσωνας;

Οι ερευνητές λοιπόν θέλησαν να ρίξουν φως στη συσχέτιση του καύσωνα και της ψυχικής υγείας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τις ημέρες με έντονη ζέστη οι άνθρωποι έχουν εναλλαγές στη διάθεση τους και δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων, αλλά και του ύπνου τους.

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την ψυχική σας υγεία, όπως:

  • Εναλλαγές στη διάθεση: Αν νιώθετε πιο ευέξαπτοι, πιο αγχωμένοι και καταθλιπτικοί από ότι  συνήθως, τότε ο καύσωνας είναι πιθανόν να σας επηρεάζει. Ίσως επίσης να νιώθετε πιο θυμωμένοι και πιθανόν να πηγαίνετε από το ένα συναίσθημα στο άλλο.
  • Έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση: Οι άνθρωποι επίσης έχουν δυσκολία να συγκεντρωθούν και να σκεφτούν ξεκάθαρα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε εργασίες που άλλωτε σας ήταν απλές.
  • Έχετε δυσκολία στον ύπνο: Ο καύσωνας, κυρίως το βράδυ, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Η έλλειψη του ύπνου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κακοδιάθετοι όλη την ημέρα αλλά μπορεί να επιβαρύνει υπάρχουσες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.
  • Είστε συναισθηματικά φορτισμένοι: Θα έχετε παρατηρήσει ότι ο καύσωνας σας δημιουργεί μια ανησυχία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχουμε δυσκολία να ζούμε κάτω από τέτοιες καιρικές συνθήκες ή ανησυχούμε για την επίπτωση του καύσωνα στην σωματική μας υγεία.
  • Έχετε σωματικά συμπτώματα: Εκτός από τη διάθεση μας, ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει και την σωματική μας υγεία. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, ναυτία. Φυσικά όλα αυτά επιβαρύνουν και την ψυχική υγεία.

Πως να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Αν κατά τη διάρκεια του καύσωνα παρατηρείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στη διάθεση ή το σώμα σας, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ενυδατωθείτε: Μερικά ακόμη ποτηράκια νερό είναι πάντα καλή ιδέα. Δεδομένου ότι η αφυδάτωση μπορεί να επιβαρύνει το άγχος, τότε η σωστή και επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα και μυαλό! Να θυμάστε πως αν ιδρώνετε αρκετά, χρειάζεστε ακόμη περισσότερα υγρά.

  • Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα: Επιλέξτε φαρδιά ρούχα, όχι συνθετικά, που θα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Επίσης επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

  • Μην εκτίθεστε στον ήλιο τις πολύ ζεστές ώρες: Αν είναι φυσικά εφικτό, μείνετε σε ένα δροσερό μέρος κατά τη διάρκεια των πολύ ζεστών ωρών, που είναι συνήθως από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00. Αν χρειαστεί να εκτεθείτε, προσπαθήστε να είστε σε σκιά, και να ενυδατώνεστε.

  • Κάντε τακτικά διαλείμματα μέσα στην ημέρα σας: Για να φροντίσετε το μυαλό σας και το σώμα σας. Ακούστε τη μουσική που σας αρέσει, κάντε δραστηριότητες που σας κάνουν να περνάτε καλά και προσπαθήστε να κοιμάστε καλά. Φυσικά είναι απαραίτητο να τρώτε θρεπτικά γεύματα γεμάτα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Να είστε συμπονετικοί: Με τον εαυτό σας και με τους άλλους. Μην είστε αυστηροί αν η διάθεση σας, ή των δικών σας ανθρώπων έχει επηρεαστεί από την ζέστη, αντ’αυτού να είστε κατανοητικοί, συμπονετικοί και ευγενικοί ακόμη και με τα άτομα που δεν γνωρίζετε.

  • Διαχειριστείτε το άγχος σας: Όσο δύσκολο και αν είναι μπορείτε τουλάχιστον να προσπαθήσετε. Κάντε λίγη yoga, μερικές ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό για να κατευνάσετε το άγχος, όσο είναι δυνατόν.

vita.gr