Κλιμακώνουν τον αγώνα τους και οι Τρικαλινοί αγρότες, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία του Νομού Τρικάλων και οργανώνοντας νέες μορφές αντίδρασης και κινητοποιήσεων.

Μία εξ αυτών η σημερινή μηχανοκίνητη πορεία με περισσότερα από 150 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο των Τρικάλων, με αγρότες και κτηνοτρόφους να δίνουν το στίγμα των προθέσεών τους για τις επόμενες ημέρες, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στην ικανοποίηση του βασικού πλαισίου αιτημάτων τους.

Οι Τρικαλινοί αγρότες και κτηνοτρόφοι προκάλεσαν “έμφραγμα” στο κέντρο της πόλης σήμερα το πρωί, οδηγώντας τα τρακτέρ μέσω του περιφερειακού δρόμου και της οδού Κονδύλη, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου αντιπροσωπεία του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου συναντήθηκε και επέδωσε ψήφισμα στην αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρύσα Ντιντή.

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόσο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων “Η Άνοιξη”, όσο και Αγροτικοί Σύλλογοι, επιτροπές μπλόκων και μεμονωμένοι αγρότες, δηλώνουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια”, απομακρύνοντάς τους από τον πρωτογενή τομέα. Πάγια αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων παραμένουν η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ταυτόχρονη επιδότηση και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επίσης, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τις μεγάλες ζημιές, που έχει υποστεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς και των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από κάθε αιτία με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες και όχι σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ειδικά για τον κανονισμό, είναι γνωστό ότι στην προμετωπίδα των αιτημάτων αποτελεί η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης κάλυψης στο 100% για τις ζημιές που προκαλούνται από κάθε φυσικό αίτιο. Την κινητοποίηση των αγροτών στήριξαν έμπρακτα με πανό και συμμετοχή, μέλη Φοιτητικών Συλλόγων του ΤΕΦΑΑ και του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, των Επιτροπών Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων και Φαρκαδόνας, καθώς και άλλων Εργατικών Συλλόγων και Σωματείων.

Να σημειωθεί, ότι τα βλέμματα τόσο των αγροτών, όσο και της κυβέρνησης είναι πλέον στραμμένα στην πανελλαδική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στη Νίκαια Λάρισας αύριο το μεσημέρι, όπου και θα καθοριστεί η μορφή της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων συντονισμένα με τα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας.

ertnews.gr