Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη, μιλώντας σε εκδήλωσε του υπουργείου Οικονομικών, παρουσία του προέδρου του Eurogoroup, ότι αυξάνονται κατά 8% τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Όπως είπε, η αύξηση αυτή θα ωφελήσει συνολικά 200.000 άτομα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Επέλεξα ως τελευταία συμβολική και ουσιαστική κίνηση την άμεση αύξησή τους κατά 8% ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας».

Τα επιδόματα που αυξάνονται

Ο ΟΠΕΚΑ διαχειρίζεται δέκα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:

Επίδομα κίνησης

Το επίδομα κίνησης χορηγείται σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους εφόσον κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

  • ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας  80% και άνω
  • ακρωτηριασμό και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
  • παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σήμερα σε 165 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 178 ευρώ.

Διατροφικό επίδομα

Tο διατροφικό επίδομα χορηγείται σε:

  • Νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης διά τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.

Άτομα με βαριά αναπηρία

Δικαιούχοι είναι τα άτομα τα οποία κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

  • Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω,
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας  από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος,
  • Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 313 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 338 ευρώ.

Άτομα με βαριά νοητική υστέρηση

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

  • Σοβαρή ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80% και δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω (Δ.Ν. ≤ 34))
  • Σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%)
  • Διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω Π.Α. ≥ 80%).

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 527 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 569 ευρώ.

Παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 832,6 ευρώ.

Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 356,8 ευρώ.

Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και οι ακρωτηριασμένοι ανασφάλιστοι, εφόσον περιθάλπονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή κλινικές ή προνοιακές δομές ανοικτής φροντίδας, λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό 832,6 ευρώ.

Σε περίπτωση που περιθάλπονται σε προνοιακές δομές κλειστής φροντίδας, λαμβάνουν το ήμισυ (416,3 ευρώ), ανεξάρτητα αν οι δομές είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Ιδιωτικοί φορείς κτλ.

Αιμολυτικά άτομα

Στο πρόγραμμα ενίσχυσης ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) εντάσσονται όσοι έχουν διαγνωστεί με:

  • Μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιµία, αιµοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιµία – οµόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιµία – µικροδρεπανοκυτταρική αναιµία με ποσοστό αναπηρίας από  67% και άνω.
  • Αιμορροφιλία Α, αιµορροφιλία Β, συγγενείς αιµορραγικές διαθέσεις με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
    Σύνδροµο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
  • Πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.

Αντίστοιχα στους πάσχοντες από αιμορροφιλία – HIV το επίδομα ανέρχεται σε 697 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752 ευρώ.

Κωφοί και βαρήκοοι

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι:

  • Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και άνω των 65 ετών.
  • Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από  67% και άνω, είναι ηλικίας άνω των 18 ετών και έως 65 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση – βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη.
  • Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι 18 ετών έως και 25 ετών, που φοιτούν σε σχολεία, κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές ή σε σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης κ.λ.π.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.

Αναπηρία όρασης

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους  ανέρχεται σε 362 ευρώ. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.

Σε ειδικές περιπτώσεις (Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές επιστήμονες ΑΕΙ) το επίδομα ανέρχεται σε 697 ευρώ. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7 ευρώ.

Εγκεφαλική παράλυση

Δικαιούχοι είναι τα άτομα ηλικίας 0-18 ετών, είτε είναι ασφαλισμένα είτε είναι ανασφάλιστα, που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν εγκεφαλική παράλυση. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7 ευρώ.

Χανσενικοί ασθενείς

Τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

  • Χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής (ΘΧΠΑ), 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391 ευρώ.
  • Χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν λόγω της νόσου από την εργασία τους, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7 ευρώ.
  • Αποθεραπευμένοι από τη νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή που εξέρχονται: με εξιτήριο από το ΘΧΠΑ ή από το πρώην δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (ΔΝΛΝΑ) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΚΑΧ) ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους σ’ αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7 ευρώ.
  • Εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενή (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο ΘΧΠΑ, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391 ευρώ.
  • Ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενή, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391 ευρώ.

Ο προσωπικός βοηθός

Στο μεταξύ, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Σκάι, από σήμερα εφαρμόζεται ο προσωπικός βοηθός στους αναπήρους. Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα για την στήριξη των συμπολιτών μας και πρόσθεσε ότι δίνεται η δυνατότητα σε αναπήρους, κατά βάση νέους, να ενταχθούν στην οικονομική ζωή, μέσω ενός εκπαιδευμένου προσωπικού βοηθού.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, η πρωτοβουλία θα αρχίσει από την Αθήνα και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ισχύει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

ot.gr