∆ραστικές αλλαγές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης χθες, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδας (ΚΕ∆Ε) που πραγµατοποιείται έως και το Σάββατο στη Ρόδο.

«Για πρώτη φορά θα εξεταστεί συνολικά το θεσµικό πλαίσιο και των δύο βαθµών αυτοδιοίκησης», σηµείωσε, ώστε να επιλυθούν θέµατα αλληλοεπικάλυψης αρµοδιοτήτων και πολυνοµίας. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε αναθεώρηση όλου του πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο έντονες αντιδράσεις από τους αιρετούς που παρευρίσκονταν στο συνέδριο προκάλεσε η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόµου.

Συγκεκριµένα πρότεινε την κατάργηση του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς, όπως είπε, και η συµµετοχή των πολιτών είναι µικρή αλλά και το κόστος για το κράτος δυσανάλογα µεγάλο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση από την πλευρά του υπουργείου περιλαµβάνει επίσης την εισαγωγή προαιρετικής ηλεκτρονικής ψήφου, τη δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης µεγάλου αριθµού δηµοτικών συµβούλων από την παράταξη του δηµάρχου, την εκλογή µικρού αριθµού συµβούλων χωρίς σταυρό κατά το σύστηµα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έτσι ώστε να µπορούν να εργαστούν τεχνοκράτες για τον δήµο ή την περιφέρεια.

Ο διάλογος για την αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου έχει ήδη ξεκινήσει. Η αρµόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών µε τη συµµετοχή και στελεχών της αυτοδιοίκησης συνεδρίασε για πρώτη φορά πριν από τέσσερις ηµέρες. Σύµφωνα µε όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η εργασία της επιτροπής για τις αλλαγές στον κώδικα της τοπικής αυτοδιοίκησης έως το τέλος Μαρτίου. Ο υπουργός ανέφερε ότι καθώς οι εκλογές είναι το 2028 υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ωριµάσει το νέο σύστηµα και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρµογές.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε σε προτάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση διαλόγου µε τους αιρετούς, ξεκαθάρισε όµως ότι είναι αποφασισµένος να προχωρήσει στη µεταρρύθµιση. «Το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές που είµαστε έτοιµοι να εισαγάγουµε δεν πρόκειται να είναι µια µεταρρύθµιση που θα µείνει στα χαρτιά, αλλά ένα πραγµατικό εργαλείο για τις αυτοδιοικητικές αρχές ώστε να σταθούν πιο στέρεα στα πόδια τους, να θεραπεύσουν δυσλειτουργίες και προβλήµατα και να ωριµάσουν, προς όφελος όλων των πολιτών», κατέληξε, ωστόσο προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να ανατραπούν όλα από τη µια µέρα στην άλλη, αλλά ότι οι αλλαγές θα υιοθετηθούν σταδιακά.

Το νέο σύστηµα

Σύµφωνα µε το νέο εκλογικό σύστηµα που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών, οι δηµοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και µόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασµού στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασµός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασµοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταµέτρησης.

Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασµών που µένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασµών. Επιτυχών συνδυασµός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει: α) κατά την πρώτη φάση το 50% + 1 ψήφο επί των εγκύρων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη δεύτερη φάση τις περισσότερες ψήφους µεταξύ των δύο πρώτων συνδυασµών, στις οποίες συµπεριλαµβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασµών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση. Προτείνεται επίσης ο ορισµός εκ µέρους του κάθε συνδυασµού υποψηφίων συµβούλων χωρίς σταυρό προτίµησης.

Οι υποψήφιοι αυτοί εκλέγονται µόνο αν ο συνδυασµός τους ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών. Ο υπουργός ανέφερε, ως προτάσεις, επίσης τη δηµιουργία ποσόστωσης για τη συµµετοχή υποψηφίων έως 30 ετών και τη µείωση του αριθµού των υποψηφίων συµβούλων έως 50% επιπλέον των θέσεων του δηµοτικού ή περιφερειακού συµβουλίου σε σχέση µε το 150% που ισχύει σήµερα. Οσον αφορά την εκλογική αναµέτρηση προτείνεται να γίνεται την τελευταία Κυριακή του Νοεµβρίου. Σχετικά µε το χωροταξικό των δήµων ο υπουργός προτείνει οι δήµοι να παραµείνουν 332 χωρίς αλλαγή των ορίων τους, αλλά να καταργηθούν οι δηµοτικές κοινότητες.

Στον αναµορφωµένο κώδικα επίσης θα περιλαµβάνονται αλλαγές στο σύστηµα διακυβέρνησης, στην καταστατική θέση των αιρετών, στην εποπτεία, στις αρµοδιότητες και στην οικονοµική διαχείριση των ΟΤΑ. Συγκεκριµένα:

• Για κάθε κανονιστική πράξη, πριν αυτή εισαχθεί για ψήφιση στο δηµοτικό / περιφερειακό συµβούλιο, θα πρέπει να γίνεται δηµόσια διαβούλευση στο πρότυπο της διαβούλευσης για τη νοµοθεσία.

• Κάθε δήµος θα µπορεί να πραγµατοποιεί τοπικά δηµοψηφίσµατα, αλλά µόνο ηλεκτρονικά.

• Σε δήµους άνω των 200.000 κατοίκων θα δηµιουργηθεί θέση υπηρεσιακού γραµµατέα.

• Θα αυξηθεί ο µισθός των δηµάρχων και των αντιδηµάρχων σε δήµους άνω των 20.000 κατοίκων, αλλά θα θεσπιστεί αναστολή επαγγελµατικής δραστηριότητας.

• Κατάργηση χωρικής αρµοδιότητας των Ελεγκτών Νοµιµότητας. Κάθε πράξη που θα εισέρχεται για έλεγχο νοµιµότητας θα κατανέµεται τυχαία σε Ελεγκτή Νοµιµότητας άλλης χωρικής αρµοδιότητας.

• ∆ιατήρηση του δηµοτικού τέλους για την κάλυψη ανταποδοτικών υπηρεσιών και καθιέρωση τέλους τοπικής ανάπτυξης, µε την ενσωµάτωση σε αυτό του δηµοτικού φόρου και του τέλους ακίνητης περιουσίας.

• Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εντάλµατα άνω των 15.000 ευρώ.

• Σύσταση ενιαίας πλατφόρµας υπό την ΚΕ∆Ε, στην οποία θα αναρτώνται κάθε είδους βεβαιωµένες οφειλές προς δήµους.

• Ανακατανοµή αρµοδιοτήτων µεταξύ δήµων, περιφερειών, αποκεντρωµένων διοικήσεων και κεντρικού κράτους.

kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην Καθημερινή)