Μπιλιετάκια με υπέρογκα πρόστιμα για… αυθαίρετη κατάληψη κατεστραμμένων από τις πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου χώρων(!), παρέλαβαν χθες μαζικά από την Κτηματική Υπηρεσία, καταστηματάρχες της Μηλίνας. Συνολικά 19 επιχειρήσεις, σχεδόν όλο το χωριό, καλείται να πληρώσει ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ και να απομακρύνει τραπεζοκαθίσματα εντός 48 ωρών για να αποφύγει το οριστικό λουκέτο! Ένα ολόκληρο χωριό, που βίωσε την απόλυτη καταστροφή τον Σεπτέμβριο του 2023, βράζει…

Το νέο «χτύπημα» της Κτηματικής για τον «Νόμο της Μυκόνου» σημειώθηκε χθες στη Μηλίνα. Επαγγελματίες εστίασης παρέλαβαν ραβασάκια με τσουχτερά πρόστιμα και τελεσίγραφα να αδειάσουν τον αιγιαλό από τραπεζοκαθίσματα για να μην έρθουν αντιμέτωποι με οριστικό λουκέτο.

Ο ένας μετά τον άλλο ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, άνοιγαν χθες τα «μπιλιετάκια» της Κτηματικής, που περιλαμβάνουν πρόστιμα έως και 7.000 ευρώ.

Πρόστιμα επιβλήθηκαν ακόμη και για ένα τραπέζι που βρέθηκε εκτός ορίων λόγω… κακοκαιρίας ακόμη και σε κλειστό από τον περασμένο Απρίλιο κατάστημα, όπως λένε επαγγελματίες της περιοχής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Ηρθαν μέσα στη σεζόν, μέτρησαν αυθαίρετα, χωρίς κανένας επαγγελματίας να είναι παρών, υπολόγισαν τετραγωνικά χώρων που έχουν καταστραφεί και δεν έχουν αποκατασταθεί μετά τις πλημμύρες και σήμερα μας έστειλαν τη… λυπητερή για τα τραπεζοκαθίσματα στα κατεστραμμένα πεζοδρόμια», ανέφερε εξαγριωμένος ιδιοκτήτης επιχείρησης της Μηλίνας, ο οποίος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του φέτος ανέπτυξαν τραπεζοκαθίσματα σε κατεστραμμένα, μετά τις πλημμύρες, πεζοδρόμια!

«Δεν έχουν αίσθηση για ποια περιοχή μιλάμε. Είμαστε στη Μηλίνα, που καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Εργα αποκατάστασης δεν έχουν γίνει κι έρχονται να μας επιβάλλουν πρόστιμα για τα τραπέζια που αναπτύξαμε πού; Στα πεζοδρόμια που δεν υπάρχουν!», βράζουν επαγγελματίες.

Πλήρωσε για να φτιάξει πεζοδρόμιο και του επιβλήθηκε πρόστιμο

Ιδιοκτήτης επιχείρησης της περιοχής για να μπορέσει να δουλέψει το καλοκαίρι, πλήρωσε ο ίδιος από την τσέπη του 1.500 ευρώ για να αποκαταστήσει το πεζοδρόμιο που ανήκει στην Κτηματική και έχει «μέτωπο» στο μαγαζί του και το… «ευχαριστώ» ήταν πρόστιμο ύψους 4.500 ευρώ! «Αυτά που γίνονται είναι στα όρια της τρέλας. Επί 23 χρόνια επαγγελματίας τέτοια κατάσταση δεν έχω βιώσει ποτέ στο παρελθόν», έλεγε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Βγάλαμε 12 τραπέζια σε κατεστραμμένα πεζοδρόμια. Ηρθαν μέτρησαν αυθαίρετα και μας επέβαλλαν πρόστιμο 2.864 ευρώ. Σε ποιους; Σε επιχειρήσεις που καταστραφήκαμε από τις πλημμύρες, αποζημιώσεις δεν πήραμε και ξαναστήσαμε μόνοι μας τα μαγαζιά μας περιμένοντας να δουλέψουμε το καλοκαίρι, κάτι ου δεν πετύχαμε λόγω της δυσφήμισης. Και τώρα, Οκτώβριο μήνα, μας στέλνουν πρόστιμα», αγανακτεί άλλος επαγγελματίες.

Αλλοι κλείνουν άλλοι λένε «μολών λαβέ»

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων καλούνται εντός 48 ωρών να απομακρύνουν όλα τα τραπεζοκαθίσματα από τον χώρο της Κτηματικής. Κάποιοι έκλεισαν ήδη. «Μολών λαβέ» απαντούν άλλοι, που δουλεύουν με μικρό αριθμό θαμώνων ίσα για να βγάζουν, αν βγάζουν το μεροκάματο. «Δεν μαζεύω τίποτα. Να έρθουν να με κλείσουν», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύσσωμοι οι επαγγελματίες ετοιμάζονται να απευθυνθούν σε δικηγόρο και να κινήσουν διαδικασίες για τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν. Ταυτόχρονα ζητούν και από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, να τους προστατεύσει. Ηδη η δημοτική επιτροπή Νοτίου Πηλίου έλαβε απόφαση να συνδράμει νομικά επαγγελματίες για τα πρόστιμα της Κτηματικής, με αφορμή αντίστοιχα μπιλιετάκια που μοιράστηκαν στα Καλά Νερά.

Ελένη Χάνου (Tαχυδρόμος)