Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Βόλου ανέφερε ότι έλαβε την πέμπτη κατά σειρά αναφορά από ενδιαφερόμενους πολίτες σχετικά με χαλασμένα ή ληγμένα τρόφιμα που αγοράστηκαν από διάφορα καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Οι αναφορές τους έγιναν καταγγελίες στα αρμόδια όργανα και ταυτόχρονα ανέδειξαν ένα κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους καταστηματάρχες της εστίασης, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την ικανοποίηση των πελατών και τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Ο αριθμός των καταγγελιών ήταν αρκετός για να ενεργοποιηθεί κλιμάκιο τριών ατόμων της Ένωσης και να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου των αλλοιωμένων τροφίμων. Μέσω σχολαστικών επιθεωρήσεων και φωτογραφιών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια κλειστού ωραρίου, “μοντελοποιήσαμε τις υποθέσεις και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύψαμε με ασφάλεια ένα κοινό στοιχείο που συμβάλλει στο πρόβλημα: Υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ηλιακού φωτός.

Τα καταστήματα για τα οποία υπήρξε παράπονο, έχουν ψηλά παράθυρα και σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, κατά τους ανοιξιάτικους, καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, η γωνία του ήλιου πέφτει απευθείας σε διαφανή ψυγεία και πάγκους προβολής προϊόντων.

Κάποια από τα καταγγελθέντα καταστήματα δέχονται έντονη ηλιακή ισχύ, ήδη από τις 12 το μεσημέρι. Η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως έθεσε σε κίνδυνο τη διαδικασία ψύξης και οδήγησε σε αλλοίωση ευπαθών ειδών. Παρατηρήθηκαν προϊόντα με βάση το γάλα, τη σοκολάτα, το μέλι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το κοτόπουλο. Οι επιπτώσεις των αλλοιωμένων τροφίμων δεν αντανακλώνται μόνο στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους αλλά και για τους ίδιους τους καταστηματάρχες, των οποίων διακυβεύεται η ικανοποίηση των πελατών τους, άρα και η φήμη τους (ISO 9001:2015).

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας προτείνει τα παρακάτω μέτρα για την αντιμετώπιση και το μετριασμό του πρόσφατα επαναλαμβανόμενου φαινομένου των αλλοιωμένων τροφίμων

  • Αναδιάταξη των μηχανημάτων προβολής στα καταστήματα εστίασης, σε σημεία που ελαχιστοποιείται η άμεση έκθεση ευαίσθητων προϊόντων διατροφής στο ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση προϊόντων μακριά από τα ψηλά παράθυρα.
  • Εγκατάσταση περσίδων ή σκιάστρων.
  • Επένδυση σε γυαλί κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV Filter Glass) στα ψυγεία και στις γυάλινες βιτρίνες. Αυτή η επένδυση βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας, επιτρέποντας παράλληλα την ορατότητα και την παρουσίαση των προϊόντων.
  • Τακτική συντήρηση των ψυκτικών συστημάτων για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και την αποφυγή δυσλειτουργιών. Η σωστή συντήρηση μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής των ψυγείων και να εξασφαλίσει τον έλεγχο της θερμοκρασίας στους θαλάμους ψύξης.
  • Χρήση προστατευτικών καλυμμάτων όταν η αναδιάταξη των μηχανημάτων δεν είναι εφικτή. Τα προστατευτικά καλύμματα ή αλλιώς “ασπίδες” είναι ειδικές διατάξεις υλικών που δεν επιτρέπουν στο ηλιακό φως και την υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει από την πίσω πλευρά. Είναι ελαστικά και τοποθετούνται/αφαιρούνται σε ελάχιστο χρόνο.
  • Συνεργασία με μηχανολόγους για την αυτοματοποίηση του μήκους της τέντας, ανάλογα με την ένταση του ήλιου.