«Τίποτα δεν έχει κριθεί για τα εκλογές της Κυριακής. Μεγάλος αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός και η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί». Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη «να κρατάμε χαμηλά τους τόνους».
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «κράτει από αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση» και προσδιόρισε τον εαυτό του ως «έναν προοδευτικό, μεταρρυθμιστή, φιλελεύθερο πολιτικό με έντονες πατριωτικές ευαισθησίες». Εξέφρασε την πίστη του «σε ένα ισχυρό κράτος που να διορθώνει τις ατέλειες και τις αδυναμίες, αλλά να δίνει χώρο και στους ιδιώτες».
Εφόσον τον εμπιστευτεί ο λαός την Κυριακή, όπως είπε, αναφορικά με τη διάρθρωση της νέας κυβέρνησης, επανέλαβε ότι θα συσταθεί Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, αποσπώντας ένα κομμάτι του υπουργείου Εργασίας, ενώ το υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας και θα έχει αναπληρωτή υπουργό. Αντίθετα, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα μείνει ως έχει -παρά την σχετική φημολογία περί του αντιθέτου.
Ερωτηθείς για τους μισθούς, αναγνώρισε ότι είναι ακόμα χαμηλοί, εκτίμησε πως μπορεί ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων με καλύτερους όρους. Ο κατώτατος μισθός, όπως είπε, μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
Για τις συντάξεις, αφού επισήμανε πως αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια σχεδόν 8%, είπε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Το 2024 οι συνταξιούχοι θα δουν και νέα αύξηση, σημείωσε, ενώ «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους θύματα της προσωπικής διαφοράς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως «η οικονομία θα πάει καλά και φέτος και στο τέλος του χρόνου θα έχουμε δυνατότητα να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και οι συνταξιούχοι».
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «καμία αύξηση φόρων, αλλά περαιτέρω μειώσεις φόρων» και υπογράμμισε ως στόχο του «στο δεύτερο μισό να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ. Προτιμώ να στοχεύω σε πιο μόνιμες μειώσεις, εφόσον αποδίδει η οικονομία, θα είναι εφικτός ο στόχος αυτός».
«Έχουμε δει τα χειρότερα»
Για την ακρίβεια, σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός είναι επίμονος στα τρόφιμα και είναι πρόβλημα, έχουμε δει τα χειρότερα αλλά το πρόβλημα δεν το έχουμε λύσει. Οι αυξήσεις των επιτοκίων καθορίζονται από την ΕΚΤ, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω των market pass, η λύση είναι σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων, καθώς και καλύτερη λειτουργία της αγοράς».
Για τις προσλήψεις, ανέφερε ότι «έχουμε κάνει προγραμματισμό προσλήψεων, σταδιακά θα αυξάνουμε τον αριθμό εργαζόμενων στην υγεία, κάτι που ήδη συμβαίνει. Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον κανόνα του 1 προς 1 (πρόσληψη, αποχώρηση). Μια βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση θα είναι ο τρόπος για να επιταχύνουμε τη διαδικασία προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ», σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι προσωπικό του στοίχημα είναι το νέο ΕΣΥ.
Αναφορικά με το ζήτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τόνισε ότι «χρειάζεται δύο Βουλές για να προχωρήσει, επειδή χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Πρόθεση μου είναι στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης το 2025 να θέσω το ζήτημα, δεν θέλω πανεπιστήμια που να μην έχουν αυστηρές προδιαγραφές, μέχρι να φτάσουμε εκεί πάντως έμφαση δίνουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
Για μία ακόμη φορά διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει «καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού. Γιατί δεν το έκανα τέσσερα χρόνια; Ο κ. Τσίπρας έβαλε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ -0,55% στο Υπερταμείο. Το νερό δεν είναι ένα αγαθό που πρέπει να περιέλθει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, θα επιστραφούν στον έλεγχο του κράτους».
Σχετικά με το θέμα της Ροδόπης και των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «θα τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εφόσον με εμπιστευτεί ο λαός, καθώς σκοπεύω να μιλήσω με τον κ. Ερντογάν. Είναι αδιανόητο να εμπλέκεται μια χώρα στα εσωτερικά μιας άλλης. Το δικό μου μήνυμα δεν ήταν τόσο προς τον κ. Τσίπρα, αλλά προς την Τουρκία, ότι διαπιστώθηκε μια έντονη παρέμβαση που θα πρέπει να σταματήσει».
Ερωτηθείς για τα δεξιά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «απέχουμε πολύ από το να έχουμε μια ακροδεξιά στην Ελλάδα με συγκροτημένη πολιτική έκφραση. Δεν είμαι σίγουρος πόσο θα αντέξουν στο χρόνο αυτά τα κομματίδια. Οι πολίτες που έχουν πολύ αυξημένες πατριωτικές ανησυχίες, θα πρέπει να είναι καλυμμένοι από την πολιτική της ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια. Από εκεί και πέρα υπήρξε συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος, δεν εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο για μια άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας».
Ερωτηθείς για την αντιπολίτευση, εκτίμησε ότι «θα χρειαστεί χρόνο για να ανασυγκροτηθεί. Να είμαστε και αντιπολίτευση του εαυτού μας, χρέος μας είναι να μην κλειστούμε σε ένα γυάλινο πύργο εφησυχασμού και αυταρέσκειας».
euro2day.gr