Τον Σεπτέμβριο θα έχει αποχωρήσει το νερό από το 60% των χωραφιών της Κάρλας που τώρα είναι πλημμυρισμένα, τονίζεται από το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βάσει των νέων αναλύσεων που προέβη.
Μια πιο αισιόδοξη εικόνα για τη δυνατότητα που θα έχουν αγρότες, ώστε να καλλιεργήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις εκτάσεις τους δίνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Γεωργίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται πως από τις δύο διαδοχικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου πλημμύρισαν περίπου 180.000 στρέμματα των παρακάρλιων περιοχών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης για τους αγρότες, καθώς το βάθος του νερού που είχε σκεπάσει τις εκτάσεις, έφτανε μέχρι και τα επτά μέτρα.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας κ. Νίκος Δαναλάτος είχε εκτιμήσει πριν λίγες μέρες πως το 80% των εκτάσεων θα μπορούσε να καλλιεργηθεί τον Απρίλιο του 2025, δηλαδή σε έναν και πλέον χρόνο.
Ο ίδιος, όμως, μετά τη νεότερη ανάλυση των στοιχείων προβαίνει σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση.
«Πιστεύουμε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από το 60% των χωραφιών που τώρα είναι πλημμυρισμένα, το νερό θα έχει φύγει, με αποτέλεσμα να είναι ξανά καλλιεργήσιμα από τον Νοέμβριο του 2024. Αναφερόμαστε δηλαδή κοντά στα 100.000 στρέμματα» ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «βέβαια παραμένει η εκτίμηση ότι τον Απρίλιο του 2025 θα έχουμε προσεγγίσει το 80% των στρεμμάτων που θα έχουν αποκαλυφθεί».
Ο κ. Δαναλάτος τόνισε πως «το βάθος του νερού έχει υποχωρήσει κατά ένα μέτρο και βρίσκεται το υψηλότερο σημείο στα έξι μέτρα. Αυτό το ένα μέτρο νερού που έφυγε από τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιστοιχεί σε 150.000.000 κυβικά μέτρα νερού».
Εξηγώντας πώς κάνει αισιόδοξη εκτίμηση για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είπε πως «υπολογίσαμε ότι το νερό που φεύγει από την Κάρλα μέσω της σήραγγας έχει σταθερό ρυθμό και υπολογίζεται στα 720.000 κυβικά μέτρα νερού καθημερινά. Για να πέσει, όμως ,η στάθμη του νερού κατά ένα μέτρο, δεν έφτανε μόνο η σήραγγα.
Βλέπουμε ότι συμβάλλει και η εξάτμιση, αλλά και η βαθιά διείσδυση του νερού κάτω από το έδαφος. Αν, λοιπόν συνεχίσουν να λειτουργούν και οι τρεις αυτοί παράγοντες βάσει των μοντέλων που χρησιμοποιήσαμε στο εργαστήριο, καταλήξαμε ότι το 60% των χωραφιών θα έχει αποκαλυφθεί. Μάλιστα το καλοκαίρι η ένταση της εξάτμισης είναι ακόμη μεγαλύτερη».
Ο κ. Δαναλάτος σημείωσε πως από τα 150.000.000 κυβικά μέτρα νερού που έχουν φύγει από την Κάρλα, τα 90.000.000 διοχετεύτηκαν μέσω της σήραγγας στον Παγασητικό, τα 43.000.000 έφυγαν μέσω της εξάτμισης και τα άλλα 17.000.000 κυβικά μέτρα μέσω της βαθιάς διείσδυσης στο έδαφος.
Ο κ. Δαναλάτος σημείωσε πως από τον Νοέμβριο θα μπορούν να καλλιεργούν οι αγρότες τα χειμερινά είδη.
e-thessalia.gr