Μπορεί για πολλούς να είναι μία «ξεχασμένη» νόσος, ωστόσο η φυματίωση είναι παρούσα και σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας , ιδρυτή και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, νοσηλεύονται στην Κλινική κάθε χρόνο τουλάχιστον 40 περιστατικά με φυματίωση.

«Υπάρχει η φυματίωση και είναι κατά κανόνα ιάσιμη νόσος. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πρώτον να τη διαγνώσουμε έγκαιρα και δεύτερον να ελέγξουμε το περιβάλλον, δηλαδή ανθρώπους που είναι κοντά σε αυτόν που πάσχει και όσο πιο γρήγορα τον εντοπίσουμε τόσο πιο λίγους θα κολλήσει», εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας πως η φυματίωση υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι πια σημαντικό πρόβλημα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, πέρασε πια η εποχή που η νόσος σκότωσε τους ασθενείς, επειδή δεν υπήρχε φάρμακο και οι μόνες ελπίδες ήταν το καλό φαγητό, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας. Ωστόσο, πρέπει να μελετάται καθώς η πορεία της στον χρόνο έχει ιστορική και ιατρική σημασία και αξία.

Μάλιστα, ο κ. Γουργουλιάνης συνέδεσε την φυματίωση με την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι υπάρχει μία επικαιρότητα στην αντιμετώπιση των δύο νόσων.

«Με την πανδημία του κορωνοϊού, το πρώτο που είχαμε να κάνουμε και οι επίσημοι φορείς και εμείς σε επίπεδο λειτουργίας κλινικής ήταν να δούμε πως αντιμετώπισε η ανθρωπότητα ιστορικά άλλες πανδημίες και τέτοιες πανδημίες ήταν η γρίπη του 1918 και η φυματίωση, με λίγο πιο αργό ρυθμό αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια. Το κοινό ήταν πως και η φυματίωση και ο κορωνοϊός μεταδίδονται αερογενώς και στην αρχική τους φάση και για τη φυματίωση για πολλά χρόνια, δεν υπήρχε θεραπεία, δεν υπήρχαν φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι από την ιστορία της φυματίωσης έπρεπε να μιμηθεί η ιατρική κοινότητα και η κοινωνία, όπως και έκανε.

«Η καραντίνα είναι η παλιά γνωστή συνταγή από την γρίπη κυρίως, δηλαδή κλείνουμε μια περιοχή, σταματάμε τις μετακινήσεις των ανθρώπων και σταματάμε τη μετάδοση. Αυτό το κάναμε. Δεν κάναμε όμως το άλλο, τα ανοιχτά σχολεία. Στη φυματίωση, θυμίζω το Πρεβαντόριο στο Πήλιο, όπου πήγαιναν τα αδύναμα παιδιά για αρκετούς μήνες και περνούσαν χρόνο σε εξωτερικό χώρο καλλιεργώντας στη φύση, μαθαίνοντας γραμματική σε ανοιχτό χώρο. Εμείς αντιθέτως κλείσαμε τα σχολεία και βάλαμε τα παιδιά στα σπίτια μαζί με τον παππού και τη γιαγιά», επεσήμανε.

Ιατρική και καλλιτεχνική εκδήλωση για τη φυματίωση

Με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης που εορτάζεται στις 24 Μαρτίου, αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Λάρισα από την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Θεσσαλικό Θέατρο, όπου θα υπάρχουν επιστημονικές ομιλίες, αφηγήσεις νοσούντων από φυματίωση, αλλά και τραγούδι.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γουργουλιάνης θα υπάρξουν τρεις επιστημονικές ομιλίες και αμέσως μετά με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς του Θεσσαλικού Θεάτρου θα διαβαστούν κείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία .

Αρχικά θα διαβαστούν κείμενα του δημοσιογράφου Κώστα Τούρνου, που γεννήθηκε στη Ζαγορά και ήταν αρχισυντάκτης στην εφημερίδα του Βόλου «Πρόοδος», ενώ έπειτα συνέχισε την καριέρα του σε εφημερίδες των Αθηνών. Ο Πηλιορείτης δημοσιογράφος νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Σωτηρία και μέσα από τα σκληρά κείμενά του περιγράφει τη ζωή στο «Σωτηρία» προ φαρμάκων το 1936.

Έπειτα θα διαβαστούν κείμενα ενός Λαρισαίου πνευμονολόγου, ο οποίος έφτιαξε το Σανατόριο εξόριστων στην Ικαρία. Πήγε στην Ικαρία ως εξόριστος, είδε την ανάγκη να νοσηλεύονται ασθενείς με φυματίωση και ουσιαστικά έφτιαξε με πρωτόγονα μέσα μηχανήματα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, όπως πως να κάνουν παρακεντήσεις. Τις εμπειρίες του τις περιγράφει σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική το 1999.

Την αφήγηση των κειμένων θα ακολουθήσουν ρεμπέτικα τραγούδια με θέμα τη φυματίωση, αλλά και ηχητικά αποσπάσματα από τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος νοσηλεύτηκε κι εκείνος με φυματίωση στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Λάρισα στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος στις 10:30, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://fb.me/e/45JnvepW5

magnesianews.gr