«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μένα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βαθιά ενόχληση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σημειώνοντας εμφατικά: «ντροπή και αίσχος».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας που θέλει να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», σημειώνοντας ότι εάν ο εκδότης του Documento δεν φέρει στοιχεία θα είναι «εθνικά επικίνδυνος».

Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθούσε υπουργούς του χωρίς αποδείξεις», σημειώνοντας ότι αποκλείει να «υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τους υπουργούς της κυβέρνησης μου».

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση», είπε ερωτηθείς σχετικά, σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται, θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι».

«Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού για παρακολούθηση των υπουργών δεν νοείται» και συμπλήρωσε: «Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι διαρκώς με επιθέσεις λάσπης, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού έχει ενοχλήσει πολλούς».

Τόνισε δε ότι προκαλεί τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Να μιλήσουμε για όλα στη Βουλή. Και να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση». «Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο», είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», ενώ κληθείς να σχολιάσει τον χρόνο των εκλογών τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους». Και πρόσθεσε: «Δεν θα συρθώ σε εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές».

«Ορισμός της συκοφαντίας»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα δημοσιεύματα, λέγοντας: «Η περίπτωση Novartis είναι ακριβώς ίδια υπόθεση. Δέκα άνθρωποι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν στη συνέχεια».

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη είπε: «Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Ανελήφθησαν οι ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι, διορθώνουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ». «Οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να ρίξουμε φως σ’ αυτή την υπόθεση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο», τόνισε.

«Δεν είμαστε αντικείμενα εκβιασμού»

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στις χθεσινές δηλώσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού, ζήτησε να καταδικαστούν με απόλυτη σαφήνεια, λέγοντας ότι «ο Ολυμπιακός πήρε 3 πρωταθλήματα τα τρία τελευταία χρόνια».

«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους», καθώς -όπως είπε- «θεωρούν ότι μπορεί να εκβιάζουν ή να υπονομεύουν την κυβέρνηση. (…) Οι ρόλοι είναι καθορισμένοι, η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Οι επιχειρηματίες δεν είναι υποβολείς μας. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά, δεν δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού».

Προβληματική η επιλογή Πάτση

Σε ερώτηση για την υπόθεση Πάτση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε προβληματική την επιλογή του βουλευτή, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Προφανώς η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Οφείλουμε την επόμενη φορά να είμαστε πιο αυστηροί σε όσους θα μπουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου για όσους είναι υπόχρεοι να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες», υπογράμμισε.

«Όχι» σε μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά

«Το ”καλάθι του νοικοκυριού” είναι μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την εισαγόμενη ακρίβεια», είπε ο πρωθυπουργός και ήταν κάθετα αντίθετος στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, καθώς «κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα. Όσες χώρες το εφάρμοσαν απέτυχαν παταγωδώς».

«Θα δούμε τις δυνατότητές μας για το πετρέλαιο κίνησης»

Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο στις μεταφορές, είπε: «Είχαμε την πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τις τιμές στην αντλία. Αυτή τη στιγμή το βάρος μας έπεσε στη στήριξη του πετρελαίου θέρμανσης, διότι καταλαβαίνετε ότι η θέρμανση είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κίνηση. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο κίνησης. Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε, το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ