Ισραηλινή επένδυση ...474,9 MW σε Αγιά, Κιλελέρ, Αλμυρό

H Θεσσαλία συνεχίζει να ελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων επενδυτών για φωτοβολταϊκά έργα στον κάμπο, αυξάνοντας το θετικό ισοζύγιο των ΑΠΕ αλλά επιβαρύνοντας την γόνιμη γη εις βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. 

Ο λόγος αυτή τη φορά για την ισραηλινή ASHTROM RENEWABLE ENERGY μέλος του ομίλου Ashtrom Group, η οποία διεκδικεί από τη ΡΑΕ, βεβαιώσεις παραγωγού για πέντε υποδομές ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 474,9 MW.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Αρχή, η ισραηλινή εταιρεία μέσω συγγενικής, στον κύκλο αιτήσεων Οκτωβρίου 2022 επιδιώκει την έγκριση για πέντε φωτοβολταϊκά έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν οι ισραηλινοί να έχουν δώσει τα χέρια με ελληνική εταιρεία από τον χώρο των ΑΠΕ ούτως ώστε να αναπτύξουν από κοινού πράσινα έργα. Επιπλέον η συμφωνία των δύο πλευρών, προβλέπει μελλοντικά, κάποια έργα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής εταιρείας να περάσουν στην Ashtrom, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ypodomes.com.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τρεις υποδομές θα βρίσκονται στο Δήμο Κιλελέρ. Ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 50 MW στη θέση Καραντάρι-Γουμαροχώραφα. Ο δεύτερος με ισχύ 63,9 MW στη θέση Λιάγα-Λιοντάρι-Ξηροπόταμοι και ο τρίτος σταθμός ισχύος 61 MW, στη θέση Αμπελιά-Αγία Βαρβάρα.

Οι άλλες δύο υποδομές είναι οι μεγαλύτερες σε απόδοση ισχύος. Η πρώτη, προβλέπει 153 MW, και θα κατασκευαστεί στη θέση Στρεβάδια, του Δήμου Αλμυρού. Ο δεύτερος φ/β σταθμός θα “φιλοξενηθεί” στο Δήμο Αγιάς και συγκεκριμένα στη θέση Καμπούτσικα-Ανάβρα-Αμυγδαλή-Πρίνιας και θα έχει ισχύ που φτάνει τα 147 MW.

Η εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων με τίτλο ASHTROM RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, συστάθηκε τον Αύγουστο του 2022, με αρχικό κεφάλαιο 25 χιλιάδες ευρώ.

Όσον αφορά την ισραηλινή μητρική της Ashtrom Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε., πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων στο Ισραήλ, ο οποίος επεκτείνει τις δραστηριότητες του και στον ενεργειακό τομέα.

Η εταιρεία κατέχει υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Πολωνία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ASHTROM RENEWABLE ENERGY, με την επέκταση της στην Ελλάδα στοχεύει σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος που φτάνει το 1,5 GW.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.