Ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρια η ίδρυση δύο πρότυπων Σχολείων Δάσους, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Μορφοβούνι.

Στόχος, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, να καταστεί η λίμνη Πλαστήρα εθνικό σημείο αναφοράς Περιβαλλοντικής Καινοτομίας.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο κ. Νάνος αναφέρθηκε στις Πολιτικές του Δήμου και τη διασύνδεση Περιβάλλοντος και Εκπαίδευσης. Επίσης παρουσίασε πολιτικές διασύνδεσης με τη Διεθνή Εκπαιδευτική πραγματικότητα και Υποδομές που έρχονται από το Μέλλον, με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη του Μαθητικού Τουρισμού.

Ο Γραμματέας του Δήμου Β. Μπράντζος, μίλησε για το -Ανοιχτό Οικο-μουσείο Αγράφων, τόπος βιωματικής μάθησης και εμπειρίας – δέκα άξονες στη διάθεση των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του Δήμου το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να οριστεί η λίμνη εκπαιδευτικός προορισμός.

Ο εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος Greek LIFE Task Force+, Δ. Μπανούσης, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, μέσα από τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE.

Στη ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των Σχολείων Δάσους στα δύο σημεία:

Ο Γ. Βασιλάκος, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Έργου, ανέπτυξε το θέμα «Χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία δύο προτύπων σχολείων δάσους στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα»

Ο δάσκαλος Σερ. Ασκητής ειδικός σε εκπαιδευτικά project, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιπλάνηση στο δάσος με τις αισθήσεις», το οποίο εκπόνησε με τον Μιχάλη Παπαντώνη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό με σπουδαία εμπειρία σε ανάλογες δράσεις.

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας Τρικάλων και Καρδίτσας Γεωργία Καραγιάννη, αναφέρθηκε στα Σχολεία Δάσους στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή πραγματικότητα και η διασύνδεση με τα προγράμματα Erasmus.

Ο υπεύθυνος ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, Αντώνης Ντάνης, παρουσίασε το θέμα «Εμπειρίες από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα από τις δράσεις του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου», μέρος των οποίων γίνονται και στη λίμνη Πλαστήρα.

Ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας Κ. Γκόλτσος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η αξία του Περιβάλλοντος στην Εκπαίδευση και την δια βίου Μάθηση».

Ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας Θωμάς Κοτοπούλης ανέπτυξε το θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», εστιάζοντας στην προοπτική της λίμνης Πλαστήρα.

Παρέμβαση στην Ημερίδα έκανε ο Σεραφείμ Αλεξίου, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, στο ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες σύνδεσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη Λίμνη Πλαστήρα.

Κλείνοντας την ημερίδα ο δήμαρχος Λίμνης ανέφερε ότι από την αξιολόγηση των πρώτων Σχολείων Δάσους, θα προχωρήσουν άλλα δύο περιμετρικά της λίμνης και σε μικρότερες κοινότητες.

Σημειώνεται ότι το έργο «Χωροθέτηση εγκατάσταση και λειτουργία δύο προτύπων Σχολείων Δάσους στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα», είναι ενταγμένο στον ΑΠ2 «Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας-Καινοτόμες Δράσεις-Έξυπνες Πόλεις-Λοιπές δράσεις» του ΧΠ «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2023, με προϋπολογισμό ύψους 80.000 ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.