Παρά τα προβλήματα που άφησε πίσω της η θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου και το «χτύπημα» που δέχτηκε η απασχόληση στη Θεσσαλία, οι επιχειρήσεις παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο τους να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση της ανεργίας.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως στο πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται νέα μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΥΠΑ και τα οποία δείχνουν πως από τον Ιανουάριο στον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 2.524 οι άνεργοι που αναζητούν εργασία στη Θεσσαλία.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα από τη ΔΥΠΑ, τον Μάρτιο στη Θεσσαλία το σύνολο των καταγεγραμμένων ανέργων ανέρχονταν σε 62.751 άτομα, εκ των οποίων πάνω από 12 μήνες είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα της υπηρεσίας 33.807 άτομα και λιγότερο από έναν χρόνο 28.944 άτομα.
Τον Φεβρουάριο αντίστοιχα, το σύνολο των ανέργων ήταν 64.887 άτομα (πάνω από 12 μήνες 34.552 άνεργοι και κάτω από 12 μήνες 30.035), ενώ τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί στα μητρώα της ΔΥΠΑ Θεσσαλίας 65.275 άνεργοι, μεταξύ των οποίων οι 35.075 είναι εγγεγραμμένοι περισσότερους από 12 μήνες και οι 30.200 λιγότερο από έναν χρόνο.
Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι, είτε διότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (31,8%) είτε διότι απολύθηκαν (16,4%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 21,6%.
Η μείωση των ανέργων το πρώτο τρίμηνο του 2024 ασφαλώς και δημιουργεί μία αισιοδοξία, καθώς έρχεται να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των στελεχών της ΔΥΠΑ ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας, με βάση και τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκληρώθηκε για το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς (για το δεύτερο εξάμηνο η επεξεργασία των στοιχείων περατώνεται άμεσα) η ποσοστιαία μείωση της ανεργίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας προσδιορίζεται στο -4,1%.
«Ακτινογραφία» στο προφίλ των ανέργων
Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ είναι άνεργοι αναζητούντες εργασία, με ένα μικρό ποσοστό να καταγράφεται στους εγγεγραμμένους λοιπούς μη αναζητούντες εργασία σε όλους τους μήνες του πρώτου εξαμήνου του 2023, με τους μακροχρόνια ανέργους (δηλαδή αυτοί που παραμένουν άνεργοι στο μητρώο της υπηρεσίας για διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 12 μηνών) υπερβαίνουν το 50% για όλους τους μήνες του εξαμήνου, εκτός από τον Ιανουάριο 49,3% και τον Φεβρουάριο 49,9% ενώ η μεγαλύτερη τιμή καταγράφεται τον Μάιο 59,2%.
Εκτός από τους μακροχρόνιους ανέργους, μία άλλη μεγάλη κατηγορία που εντοπίζεται στα μητρώα της ΔΥΠΑ είναι οι εποχικοί, που προέρχονται κυρίως στον επισιτισμό και τον τουρισμό.
Οι τέσσερις στους δέκα υπαλλήλους στους συγκεκριμένους κλάδους απασχολούνται περιστασιακά. Μόλις τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν επιστρέφουν για τουλάχιστον έξι μήνες στην ανεργία, με αρκετούς να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και το εποχικό επίδομα, λόγω προϋποθέσεων
Επίσης, μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων «Χωρίς εκπαίδευση», «Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου), «Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και «Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» των μακροχρόνιων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο «Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» συγκαταλέγεται ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων σε όλους τους μήνες του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Το ποσοστό που αναλογεί στους ανέργους του εκπαιδευτικού επιπέδου «Χωρίς εκπαίδευση» με διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας μεγαλύτερη ή ίση των 12 μηνών κυμαίνεται από 8,7% τον Ιανουάριο έως 9,0% τον Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, ενώ στους ανέργους του εκπαιδευτικού επιπέδου «Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) κυμαίνεται από 29,3% τον Ιούνιο έως 29,5% τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Επίσης, στους ανέργους του εκπαιδευτικού επιπέδου «Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 46,8% τον Μάϊο και τον Ιούνιο έως 47,0% τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ενώ στους ανέργους του εκπαιδευτικού επιπέδου «Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» υπολογίστηκε στο 14,7% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έως 14,9% τον Ιούνιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τις καταγγελίες συμβάσεων που οδηγούν εργαζόμενους στα μητρώα της ΔΥΠΑ η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι τα μεγάλα θύματα της ανεργίας.
Τέλος, ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15-19 ετών (39,9%) και 20-24 ετών (21,8%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25-29 ετών (19,9%), 30-44 ετών (10,6%), 45-64 ετών (7,5%) και 65 ετών και άνω (6,7%).
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)