Σε στενούς δημοσιονομικούς δρόμους καλείται να κινηθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς oι υποδομές του αύριο «ζητούν» πόρους οι οποίοι προφανώς δεν υπάρχουν… σε αφθονία και για αυτό το λόγο η πολιτική ηγεσία προτεραιοποιεί συγκεκριμένα έργα (για να βγει ο λογαριασμός), βάζοντας προσωρινά στον πάγο άλλες παρεμβάσεις.

«Όλα μαζί δεν γίνονται, πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες, οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι», επεσήμανε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρώντας να θέσει το αυστηρό πλαίσιο στο οποίο βαδίζει η χώρα, η οποία επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει πόρους για την υλοποίηση υφιστάμενων και νέων έργων.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο ρίχνει το βάρος στην υλοποίηση υφιστάμενων έργων (εντός χρονοδιαγραμμάτων) ενώ στην προκήρυξη διαγωνισμών για νέα έργα θα προχωρήσει εφόσον έχει εξασφαλίσει και το τελευταίο… ευρώ της χρηματοδότησής τους.

Game changer η αποκατάσταση στις υποδομές της Θεσσαλίας

Το καταστροφικό πέρασμα του Daniel από την Θεσσαλία έβαλε νέα δεδομένα στο τραπέζι αλλάζοντας την ατζέντα, τις προτεραιότητες και τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η κλιματική κρίση και η αντιμετώπιση των συνεπειών της επί της ουσίας ξαναγράφει τον χάρτη των έργων του αύριο, έργα τα οποία πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα standards με την ανθεκτικότητα των υποδομών απέναντι στη μανία της φύσης να έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Έτσι, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταρτίζεται η κατάλληλη στρατηγική για την προώθηση κρίσιμων έργων υποδομών αλλά και πηγών χρηματοδότησής τους για τα επόμενα χρόνια.

Μόνο για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία χρειάζονται περί τα 1,4 δισ. ευρώ (600 εκατ. θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης), για οδικές, σιδηροδρομικές και σχολικές υποδομές.

Μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν εταιρείες που έχουν την αντίστοιχη ικανότητα.

Στέφανος Μαχτσίρας (ot.gr)