Ως τα τέλη του 2024 ο αριθμός των ακινήτων που θα «βγουν» στο σφυρί θα φτάσει τους 10.234, μέσω της e-auction, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς. Οι διαδικασίες φαίνεται να «προχωρούν» με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο το ποσοστό των επιτυχών πλειστηριασμών εξακολουθεί να «κινείται» σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 34% των —υποψήφιων προς πλειστηριασμό— ακινήτων.

Ενδιαφέρον προκαλεί πως οι κατοικίες έχουν το μεγαλύτερο «μερίδιο» της πίτας, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αριθμεί 4.053 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, ήτοι σχεδόν το 40% του συνόλου. Τη σκυτάλη «παίρνουν» τα οικόπεδα με κτίσμα (1.563), τα αγροτεμάχια (981), οι αποθήκες (732), τα οικόπεδα (673), τα καταστήματα (630), οι θέσεις στάθμευσης (590), τα αγροτεμάχια με κτίσμα (496), τα γραφεία (180), οι βιομηχανικοί/βιοτεχνικοί χώροι (180), και τέλος, 35 ξενοδοχεία.

Από τη μία, έχει μεν μειωθεί ο συνολικός αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, αλλά από την άλλη, έχουν αυξηθεί οι αναστολές για τα υψηλά ποσοστά άγονων πλειστηριασμών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ότι περίπου 700.000 ακίνητα είναι «κολλημένα» σε αυτές τις διαδικασίες. Φυσικά, οι κατοικίες «πρωταγωνιστούν» και εδώ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι διανύουμε μια περίοδο που η ζήτηση είναι έντονη, αλλά όχι η προσφορά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πλειονότητα της αγοράς αναφέρει πως το 20-25% αυτών των ακινήτων θα πρέπει να πλειστηριαστούν σταδιακά.

Το πρόβλημα της επιτάχυνσης

Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταπρογραμματική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζεται το ζήτημα της επιτάχυνσης και της ομαλής υλοποίησης των πλειστηριασμών. Η έκθεση αυτή επισημαίνει πως όσο δεν βρίσκεται η λύση στο φαινόμενο αυτό, διαιωνίζεται η συντήρηση ενός μεγάλου όγκου χρέους, κάτι που δεν επιβαρύνει μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ακίνητο, προσβάσιμου μέσω της πλατφόρμας. Ο σκοπός του ηλεκτρονικού αυτού φακέλου είναι να περιλαμβάνει όλους τους τίτλους, τα σχεδιαγράμματα και τα τοπογραφικά. Κάτι που, επίσης, θα συνέβαλε στην αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι η δυνατότητα λήψης και ανάρτησης φωτογραφιών από το εσωτερικό των ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως τώρα, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν προσφορές χωρίς να γνωρίζουν την κατάσταση των ακινήτων, κάτι που—εύλογα—αποτρέπει αρκετούς αγοραστές.

Αυτό που αυξάνει, έτι περισσότερο, το ρίσκο των αγοραστών είναι ότι τα ακίνητα δεν είναι τακτοποιημένα νομικά ή πολεοδομικά, απαιτώντας χρόνο και κόστος για την τακτοποίησή τους. Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών εξακολουθούν, λοιπόν, να παραμένουν αποκλεισμένοι από τους πλειστηριασμούς εξαιτίας κυρίως του υψηλού ρίσκου αλλά και της υποχρέωσης καταβολής εγγύησης. Μάλιστα, η εγγύηση αυτή είναι ίση με το 30% της ελάχιστης τιμής εκκίνησης. Τέλος, αν οι υποψήφιοι αγοραστές πλειοδοτήσουν, πρέπει να έχουν διαθέσιμο το 100% του τιμήματος με ίδια κεφάλαια ή τραπεζικό δάνειο, με το σχετικό ποσό να παραμένει δεσμευμένο έως την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

liberal.gr